Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival agronomije
  • 05.06.2024. 10:30

Oko 500 poljoprivrednika posjetilo Agrifest - što smo sve vidjeli?

Poljoprivrednici su u Ivankovu obišli polje kukuruza i pšenice te posjetili četiri punkta gdje su stručnjaci poznatih tvrtki rado odgovarali na njihova pitanja. Kasnije su na panelu saznali i novosti iz svijeta poljoprivrede

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.633
  • 281
  • 1

Prekrasan proljetni dan privukao je mnogobrojne poljoprivrednike iz Slavonije i Baranje na 1. Festival agronomije - Agrifest 2024. koji je održan u Ivankovu, u blizini Vinkovaca. 

Njih oko 500 se s velikim zanimanjem sjatilo na događaj kojega su organizirale tvrtke Timac Agro, Novocommerce International, Agricon i Bayer. Na seoskom ataru, polju kukuruza i pšenice mogli su vidjeti stanje usjeva te obići četiri punkta na kojima su ih spremno čekali stručnjaci spomenutih tvrtki. 

Novocommerce International prezentirao je dobro poznatu mehanizaciju i varijabilni rasipač gnojiva, Timac Agro paletu gnojiva i biostimulator korišten na kukuruzu i pšenici, Agricon je predstavio uređaje kojima se obavlja skeniranje i uzorkovanje tla, a Bayer zaštitna sredstva za navedene usjeve. 

Sve od izloženog zanimalo je posjetitelje kojima nije bilo teško potegnuti s jednog kraja polja na drugi, kao promenadom. 

Bila je ovo prilika i za susrete s prijateljima, poznanicima, ali i razmjenu iskustava. 

Druženje na otvorenom

Riječi hvale iz usta poljoprivrednika 

Iz Kućanaca na Agrifest je došao i Josip Dekanić. "Zanimljivo je kada je sve postavljeno na polju, još da je i kakva prezentacija strojeva u radu. To ljude najviše zanima. Da je barem češće ovakvih događanja, da vidimo kako sve funkcionira, a i da se sretnemo s poznanicima", komentira ovaj poljoprivrednik koji već ima iskustva s Timac Agro gnojivima jer na svojim poljima koristi oplemenjivač tla Physio Max. Kaže, tlo je u njegovu kraju loše, kiselo, a ovo sredstvo poboljšava iskoristivost gnojiva. 

"Uzimamo skuplja gnojiva jer sadrže mikroelemente. Kada imaš loše tlo, moraš maksimalno iskoristiti svaku sitnicu. Na kiselom tlu je dosta zaštićenih oblika hranjiva, posebno fosfora i potrebni su im dodaci koji poboljšavaju njihovu iskoristivost", pojasnio je otkrivši kako od ove godine koristi i biostimulatore Starter i Gold. 

Josip Dekanić hvali gnojiva Timac Agro

"Mogu reći da sam zadovoljan. Također koristim i Bayerova sredstva, a analizu tla redovito radim", zaključio je Dekanić. 

Marko Blažević iz Bizovca ima iskustva sa svime što je taj dan prezentirano, jedino što analizu njegova tla ne radi Agricon. "To ne znači da nismo zainteresirani u nekom budućem vremenu", kaže on. Ovaj je mladi poljoprivrednik već koristio gnojivo Sulfammo te također Physio Max čime je bio vrlo zadovoljan. Traktori koje nudi Novocommerce International su dio njegova voznog parka, a i od Bayera koristi preparate i sjeme. 

"Ovo je jako je lijepo organizirano, posebno kada su svi udruženi", zaključio je ovaj mladi ratar. 

Marko Blažević potegnuo je iz Bizovca

Kako se sunce dizalo, tako je bilo sve toplije i pravi trenutak za povući se u klimatizirani prostor dvorane Laura gdje je goste čekao drugi dio programa. 

"Višegodišnje iskustvo pokazuje da ponekad bez opravdanog razloga primjenjujemo velike količine gnojiva te da bismo s drugačijim pristupom mogli postići isti ili bolji prinos uz financijsku uštedu. A to je svima najvažnije", istaknula je u uvodu u panel moderatorica Leticija Hrenković. Gostima je prikazan i video u kojem je otkriveno što se događalo u polju pšenice i kukuruza tijekom vegetacije, kako bi prisutni dobili kompletnu sliku precizne gnojidbe i novosti vezanih uz zaštitu bilja.

Analizom tla i pametnim rasipačem do uštede 

Nakon toga je uslijedio panel na kojemu su sudionici iz prve ruke objasnili njihovu ulogu u ovom velikom projektu te na koji se način može doći do informacija o svim potrebnim uvjetima kako bi svi mogli koristiti prezentiranu tehnologiju. Panelisti su bili Pavao Matić, predstavnik tvrtke Novocommerce, Josip Stanić ispred tvrtke Timac Agro, Ivan Miljević predstavnik tvrtke Bayer, Ivan Alatrović iz Agricona te Josip Koprivnjak, poljoprivrednik i direktor Poljoprivrednog centra Veliškovci. 

Josip Koprivnjak je iz prve ruke i s konkretnim podacima prisutnima objasnio do kojih se ušteda može doći uz korištenje pametne poljoprivrede. 

U njegovoj tvrtki na 450 hektara uzgajaju pšenicu, kukuruz, soju, suncokret te šećernu repu od koje svih ovih godina nije odustao. Kaže da je na ovako velikoj površini bilo važno uvesti nove tehnologije te da s tvrtkom Agricon surađuju od 2020. godine. Na osnovu analize tla, pripreme uzoraka, rezultata te njihove licence i programa sami kreiraju način gnojidbe. Koprivnjak tvrdi kako se već u prvoj godini ovaj koncept pokazao dobrim i profitabilnim. 

"Kada je prve godine analiza pokazala da ne moramo primijeniti niti malo kalija niti kilogram fosfora, bio sam skeptičan. Sada već četvrtu godinu radimo prema njihovom programu, i dalje na nekim površinama nismo bacili ni kilogram fosfora ili kalija, a prinosi se nisu mijenjali. Dakle, uštede su značajne", otkrio je ovaj poljoprivrednik koji je oduvijek otvoren novim tehnologijama. Kaže kako je  uz pomoć djece, odnosno zetova, sve lakše provedivo. 

Na pitanje, koliko su skupa ulaganja u preciznu poljoprivredu, kaže kako samo uzorkovanje tla ne košta puno, ali je skupo investiranje u mehanizaciju - traktore s GPS sustavom, pametne rasipače, prskalice sa sekcijskom kontrolom, precizne sijačice kao i kombajn koji prilikom žetve sve kartira i pokazuje prinos usjeva. 

Ipak, u konačnici je isplativost značajna. "Ako na 450 ha idemo s klasičnom gnojidbom od 300 kg NPK po hektaru, za što je potrebno 135 tona dolazimo do cijene od 83 do 85 tisuće erua. Mi smo u jesen 2023. te u proljeće 2024. primijenili oko 50 tona sredstva za kalcizaciju i 32 tone fosfora što je trošak od 39 tisuća eura. Razlika je velika, ušteda od 50 posto, a u prinosu se ništa nije vidjelo", otkrio je Koprivnjak zaključivši kako u tla treba ulagati, poboljšavati pH, podizati postotak humusa, primjenjivati stajnjak, zelenu gnojidbu, a sve kako bismo oslobodili nepristupačni fosfor i kalij.

Kada je riječ o analizi tla i drugim tehnologijama tvrtke Agricon, Ivan Alatrović je istaknuo kako je primarno voditi računa o raspodjeli hranjivih tvari, odnosno onoliko koliko je potrebno i samo tamo gdje je stvarno potrebno. Ističe da njihovo gotovo 8-godišnje iskustvo s hrvatskim tržištem pokazuje da je lakodostupni sadržaj fosfora u tlima vrlo visok te da više pažnje treba posvetiti opskrbi kalijem i poboljšanju pH. "U praksi to izgleda kao da se može postići 30 do 50 posto ušteda u usporedbi s tradicionalnom primjenom, što može značiti 80-120 EUR manje ulaganja po hektaru", njegova je računica uz napomenu kako postoje i ekstremni slučajevi kada se može ostvariti 100% ušteda u pogledu fosfora.

Poljoprivrednik Josip Koprivnjak podijelio je svoja iskustva

Kaže i kako je ova vrsta preciznih istraživanja namijenjena svima koji žele bolje upoznati svoja tla. Uvjet je jedino pametni rasipač gnojiva koji može čitati digitalne karte, tumačiti ih i automatski vršiti diferencijalno rasipanje. 

Kako ovaj rasipač, ali i druga pametna tehnologija funkcionira, opisao je Pavao Matić ispred tvrtke Novocommerc International istaknuvši kako se u proteklih godinu dana značajno proširio njihov protfolio usluga za preciznu poljoprivredu. Komentira kako su naši poljoprivrednici vrlo oprezni kada su u pitanju nova ulaganja u suvremene tehnologije, ali i da je svijest sve veća. "Prepreke su im možda doza nepovjerenja prema takvoj opremi, primjerice može li traktor stvarno voziti sam, kako će rasipač znati gdje je bacio gdje nije i slično", slikovit je Matić otkrivši da se mahom radi o starijim poljoprivrednicima. 

"Na nama je da im svakim danom kao što je ovakav događaj pokušamo približiti i pozitivnim primjerima iz prakse ohrabrimo na korištenje novih tehnologija jer prednosti su brojne. Najveće su uštede na repromaterijalima, duži vijek mehanizacije kao i iskorištavanje njenog punog potencijala, a u konačnici moguće je ostvariti i veće prinose ako vodimo brigu o tlu", zaključio je. 

Što je s cijenom gnojiva?  

Situaciju u poljoprivredi, konkretno u segmentu gnojidbe komentirao je Josip Stanić iz tvrtke Timac Agro. Kaže, agrarni je sektor napredovao, posebno u mehanizaciji, ali i izboru sortimenata čiji je genetski potencijal svake godine sve jači. No, kada je riječ o gnojivima, on tvrdi da veći dio proizvođača ne prati trendove, ne želi koristiti analize tla ili dobivene rezultate pa gnojidbu rade napamet s formulacijama koje nisu ciljane i koje su na tržištu duži niz godina.  "Sve je napredovalo osim gnojiva. Jedino smo u tom sektoru, u većini slučajeva, ostali vjerni starim običajima", komentira on. 

Govoreći o cijeni, ističe da je o tome nezahvalno pričati jer je ona pod utjecajem globalnih zbivanja, tendera te same potražnje. 

"Dušik ima tendenciju blagog pada cijena što je i logično zbog slabe potražnje i doba godine u kojem se nalazimo. Kada je riječ o Timacovim fosfornim i kalijevim gnojivima mogu reći da je najpovoljniji trenutak za ugovaranje i kupnju u lipnju i srpnju", akcentira Stanić otkrivši kako krajem kolovoza očekuju blagi rast cijene fosfora i kalija. "Stoga svim im aktivnim kupcima poručujem da se predbilježe za jesensku kampanju što ranije i ostvare benefit cijene gnojiva", poručio je s panela. 

O cijenama gnojiva govorio je Josip Stanić iz Timac Agro

Zaštita bilja i EU eko rješenja

Ivan Miljević predstavnik tvrtke Bayer također se osvrnuo na aktualna zbivanja i najveće izazove s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači. Kako kaže, prvi i najveći su otkupne cijee kukuruza i pšenice, a onda i nepredvidivi vremeneski uvjeti s kojima valja uskladiti programe zaštite. Poseban problem ove godine čini rezistentnost korova, posebno sirka gdje Bayer nudi analizu. 

Miljević smatra kako će najveće promjene u budućem razdoblju zasigurno donijeti okrenutost Europske unije prema ekološkim rješenjima i zelenim tehnologijama, uključujući zaštitu bilja. "Proizvođači ne trebaju strahovati jer će mnoge tehnologije koje proizađu iz prelaska na zelena rješenja donijeti uštedu i njima samima", poručuje zaključivši kako će sigurno izazov predstavljati konzervacijska obrada tla koja će iziskivati korištenje glifosata na strmištima. "To je svakako nešto za što se proizvođači trebaju dobro pripremiti.

Nakon zanimljivog panela prisutne su uz iće i piće zabavljali TS Hrvatski sokol.

Opuštanje nakon sadržajnog programa

Vidimo se dogodine! 


Fotoprilog


Tagovi

Agrifest Festival agronomije Timac Agro Novocommerce International Agricon Bayer Prikaz na polju Pametna poljoprivreda Analiza tla Gnojidba Zaštita bilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agrifest 2024

Ivankovo, Hrvatska