Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beba kukuruza
  • 10.10.2023. 07:30

Oprezno u berbi kukuruza - kako spriječiti nesreće s beračima i kombajnima?

Rad s beračima i kombajnima za kukuruz nije lak, a radnici su izloženi umoru, prašini, neispavanosti, pritisku da se berba što prije završi, vremenskim uvjetima i brojnim drugim faktorima

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 1.254
  • 122
  • 1

U vrijeme berbe kukuruza brojni poljoprivrednici nastradaju. Često se događa da obavljajući radove ostaju bez jednog ili više prstiju, ozljede šake, ruke, stopala, ali dolazi i do većih ozljeda, opekotina, amputacija, čak i smrtnih ishoda. Većina ovakvih događaja se može spriječiti.

Rad s beračima i kombajnima za kukuruz nije lak, a radnici su izloženi umoru, prašini, neispavanosti, pritisku da se berba što prije završi, vremenskim uvjetima i brojnim drugim faktorima. Opasnosti koje vrebaju su brojne i potrebno je napraviti sve da se izbjegnu.

Korisni i opasni

Berači kukuruza su poljoprivredni strojevi koji sudjeluju u velikom broju nesreća, jer se događa da se preopterete. U nastojanju da ih osposobi za daljnji rad, poljoprivrednici gurnu ruku što kod naglog pokretanja znači da stroj zahvati prste, šaku ili ruku. Velika je brzina lanaca koji vuku stabljike između otkidačkih valjaka. Kod kombajna ne dolazi lako da zagušenja kao kod berača, ali je rizik isti. Događa se da pri pokušaju izvlačenja zaglavljene mase stroj ostaje uključen, ne gase ga, a time se povećava rizik od ozljeda.

U slučaju da dođe do toga, obavezno prvo isključite pogon kardana. Spašavanje u ovakvim situacijama je otežano, a krvarenje obilno. Zato, ako je moguće, na polje ne idite sami. 

Kod berača često dolazi do preopterećenja (Foto: K.Rastija)

Smanjite rizik od nesreće

Brojni su faktori koji dovode do nesreća. Posebno je opasan rad u blizini kanala, jarkova i na neravnim parcelama. Zemlja u blizini kanala može se odroniti ili doći do njenog ulegnuća uslijed težine stroja. Ne idite previše blizu ruba.

Operater berača ili kombajna ne bi trebao biti preumoran, nenaspavan ili pod utjecajem alkohola, lijekove ili drugih tvari koje umanjuju njegovu sposobnost praćenja situacije i brzog reagiranja.

Stepenice i površine za hodanje po stroju treba čistiti kako ne bi došlo do klizanja i padova. Prije berbe pregledajte polje da nema nekakvih prepreka. U posljednje vrijeme nisu rijetke i nesreće koje izazivaju namjerno postavljanjem metalnih stubova, velikih šipki, čavlova i raznih drugih predmeta.

Ne idite u berbu ako je kukuruz mokar od kiše. Vlažnost povećava mogućnost preopterećenja, ali i opasnost od proklizavanja, prevrtanja. Suviše suh kukuruz može kod kombajna izazvati požar. Budite oprezni zbog pregrijavanja dijelova stroja. Za svaku berbu pregledajte, očistite i pripremite berač ili kombajn. Prilikom zaustavljanja isključite pogon. Kod kombajna provjerite da je heder spušten i osiguran. Parkirajte ga i izvadite ključ iz kontaktne brave.


Tagovi

Nesreće u berbi kukuruza Berba kukuruza Kardan Pogon kardana Ozljede u berbi kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje