Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grapak
  • 10.10.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Donji Miholjac

Oranje, ali i reducirana obrada tla: Vidjeli smo u radu i novi Steyr 6280 Absolut CVT

Svi Steyerovi traktori od 150 KS naviše su vario, što govori da je sama tehnologija napredovala jer potrošnja goriva ne ovisi o motoru već mjenjaču, istaknuo je prodajni predstavnik tvrtke Grapak, Silvio Perković na prezentaciji Steyra, priključnih strojeva Kverneland i JCB strojeva.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 3.654
  • 281
  • 1

Široku paletu traktora Steyr, priključnih strojeva Kverneland te JCB strojeve odnosno teleskopske utovarivače iz svog prodajnog asortimana, predstavila je tvrtka Grapak na prezentaciji održanoj na polju Dalibora Stankovića, smještenom između Donjeg Miholjca i Svetog Đurađa. 

Među njima prezentirali su i, kako smo čuli, zadnju riječ inovacije i tehnike što se tiče brenda ovog austrijskog proizvođača -  novi Steyr 6280 Absolut CVT.

"Ovaj traktor ima novu premium kabinu, težak je 11,5 tona, ima 280 konjskih snaga, bezstupanjski CVT mjenjač, full LED rasvjetu 360 stupnjeva, navigaciju plus minus 2 cm, prednju hidrauliku, pet pari hidrauličnih utičnica i kako za rad na njivi, tako se može koristiti i za transport", pojasnio je prodajni predstavnik tvrtke Grapak, Silvio Perković

S tim da je 280 KS snaga bez pojačanja odnosno nazivna (nominalna). Naime, ovaj je proizvođač traktora pokrenuo novi sustav numeriranja modela za Absolut traktore. Na način da posljednje tri znamenke u oznaci označavaju najveću snagu bez pojačanja. Novo numeriranje modela, smatraju, korisno je za prepoznavanje performansi različitih modela traktora. 

Premium brend CNH grupacije 

Steyr je, podsjetimo, dio CNH grupacije, uz Case i New Holland, odnosno premium brend u navedenoj grupaciji. "Jedino kod ovih traktora imate produženu garanciju 3 godine ili 3000 radnih sati u cijeni stroja dok se kod drugih plaća naknadno, a ovisno o veličini traktora ti iznosi mogu biti od 5.000 do 12.000 eura", otkrio nam je dodajući da ovi traktori što se tiče današnje poljoprivrede, mogu zadovoljiti sve uvjete i potrebe kupca. 

Novi Steyr 6280 Absolut CVT, zadnja riječ inovacije i tehnike ovog brenda

Raspon snage im se kreće od 55 pa do čak 340 konjskih snaga s tim da u seriji 55, 65 i 75 KS su kompakt verzija, a od 80 do 120 multi verzija u kojoj je i najveća gama jer imaju čak pet modela. 

Sve, ističe, ovisi o potrebi kupca - želi li da stroj ne bude prejak, recimo 125 KS, ali da ima recimo veliku kilažu. Tu je onda odabir Profi Classic 4125 sa 4 cilindra koji je težak 6600 kg. Imaju i traktor od 120 konja koji je težak 4 tone. "Razlike su dakle u tome koja mu je namjena, bi li bio multifunkcionalan i za težak dio posla odnosno da se može uz tipa uske kotače koristiti za međurednu obradu, sjetvu, kultivaciju, prskanje, bacanje gnojiva", pojasnio je.  

Ujedno, čuli smo, svi Steyerovi traktori od 150 KS naviše su vario, što govori da je sama tehnologija napredovala jer potrošnja goriva ne ovisi o motoru već mjenjaču. "Mjenjač je taj koji troši gorivo. Ovaj traktor će podrivati, orati ili bilo koji težak posao raditi na 1500, 1600 okretaja", istaknuo je Perković. 

Multifunkcionalan stroj 

Okupljeni su tako, uz gore navedeni model 6280, imali prilike vidjeti i 6220 Absolut CVT. Sama CVT serija, čuli smo, obuhvaća područje nominalne snage od 180 KS do 240 KS, a zahvaljujući PowerPlus sustavu, u glavnom području rada motora, između 1500 i 1900 o/min, oslobađa se dodatnih 45 KS bez obzira o radnoj operaciji.

Predstavljen je i 6175 Impuls koji ima 6 cilindrični motor, a odlikuje ga niska potrošnja goriva. Nazivne je snage 205 KS, težak preko 8 tona, ima prednju hidrauliku, pojačan prednji most s kočnicama... Imali smo prilike vidjeti i 6150 Profi Classic, također 6 cilindara, 150 KS nazivne snage, 175 KS maksimalne, masivan traktor težine 7200 kg.

Model 4125 Profi Classic, kako mu oznaka i kazuje ima 4 cilindra, 125 KS i multifunkcionalan je te može imati i uske kotača da se može obavljati međuredna obrada. "Ozbiljan traktor koji prazan teži 6600 kg. Može raditi sve teške poslove, a 4 cilindra je", naglasio je Perković. 

Svaki model traktora i priključka prikazan je u radu 

Pred poljoprivrednike je stao i 4120 Multi koji ide u rasponu 80 do 120 KS, može imati prednju hidrauliku, ima LED rasvjetu, kompresor, suspenziju kabine, težak oko 5 tona ili kako je rekao, jedan  ozbiljan traktor, kako za međurednu obradu tako i za transport. "Ima jaku i moćnu hidrauliku", istaknuto je. Uz njega je predstavljen i 4100 kompakt model, naručen po specifikaciji s uskim kotačima za međurednu obradu, koji može biti s prednjim utezima i prednjom hudraulikom. 

Tri operacije u jednom prohodu 

Svi modeli ovog traktora predstavljeni su i s određenim priključnim strojem nizozemske tvrtke Kverneland. Primjerice, podrivač za prorahljivanje tla koji ima višenamjensku funkciju. Točnije, na sebe može kvačiti još jedan priključak tipa kratke tanjurače koja se zove Qualidisc i ima dvije opcije: farmer i pro verzija. Ujedno, taj podrivač može zakvačiti na sebe paket rotodrljače i sijačice što znači da u jednom prohodu radi tri operacije: podrivanje, obrada s rotodrljačom i sjetva. 

"Specifičan je to stroj s kojim se malo ljudi susrelo. Podrivač CLI sa šest radnih tijela, ide u dubinu 40-45 cm i vrlo je zanimljivo što ima ruke ili poluge na koje se kvači dodatan priključak. To može biti kratka tanjurača ili još bolja kombinacija rotodrljača i sijačica. Dakle, ovaj stroj podriva, iza njega ide rotodrljača koja radi finu priprema tla, a iza nje paker valjak i sijačica", dodatno je pojasnio.

Za taj podrivač nije potrebna jako velika konjska snaga. U navedenom paketu da se zakači rotodrljač i sijačica, sasvim je dovoljan traktor sa 180 konja jer ima dodarnih 25 KS koje koristi na kardanu. 

Predstavljen je i Kverneland Enduro Pro odnosno tzv. gruber koji ima 3 metra radne širine, može biti većeg zahvata, ima opciju 10 radnih tijela. Zanimljivost je i da ima mogućnost podešavanja valjka za finu obradu. Može praviti manje buse što znači obavljati reduciranu obradu ili kao u zimskoj brazdi dati što veći busen.

"Ovo je jedinstveno za Kverneland, opcija i verzija grubera koji ima hidraulično podešavanje valjka odnosno prilagodljiv je i za plitku i duboku obradu tla", istaknuo je Perković.

Predstavljena je bogata ponuda Kverneland priključaka 

Prezentacija je, naime, bila namijenjena i konvencionalnoj obradi tla (oranju) i onima koji preferiraju reduciranu jer, istaknuto je odmah na početku (odnose se i na Steyr, op.a.) riječ je o inovativnim i strojevima za održivu poljoprivredu. 

Vidjeli smo i prskalicu Kverneland A12, 1200 litara, 15 metara aluminijske grane, sedam sekcija, posjeduje ISOBUS i spaja se na traktor koji ga ima. "Ako nema, ugrade vam naši serviseri ISOBUS", istaknuo je Perković dodajući da je sama prskalica 940-950 kg pa ga manji traktori mogu nositi. 

Rasipač CL 2000, dakle 2000 litara, ima vagu koja konstantno važe, izuzetno je precizan, funkcionira preko ISOBUS-a, ima limiter, a mogućnost bacanja je 12 do 24 metra. Optima V sijačica za 6 redi ima hidraulično podešavanje, elektronski pogon, elekronsko zatvaranje svakog reda, tzv. section control. "Sije kukuruz, suncokret, soju i ima opciju sijanja uljane repice. Mijenjanju se samo pločice", otkrio je dodajući da je u ponudi i sijačica Optima V pod oznakom SX  koja upucava sjeme. "Sjetvena brzina ove sijačice je 11, 12 km, a SX sije do 18 km", naglasio je.  

Čvrst, a lagan materijal 

Vidjeli smo i LS plug za traktore do 200 KS koji može imati i 5. brazdu. Taj vario plug sa svom opremom od 12 do 20 cola ima hidraulično podešavanje colaže iz kabine, produženi nosač i dubinski kotač s cilindrom. 

"Kverneland je specifičan i po tome što kod njega nema ploče koja je varena da se spaja šarafima. Kod njega ide cijev u cijev s umetkom, znači puno je čvršći i kvalitetniji. Ovaj plug krasi čvrstoća materijala i izuzetno je lagan, 4-oro brazni je i težak 1500 kg. Dakle, puno je manja potrošnja goriva jer nije isto vučete li 1500 ili 2500 kg kroz zemlju", pojasnio je. 

Iz JCB ponude, predstavljeni su teleskopski utovarivači: 542 70 model čija je podizna moć 4,2 tone, a ruka 7 sedam metara, potom 536 95 koji diže 3,6 tona, 9,5 metara ruka te dva manja zglobna utovarivača - manji bez kabine za farme, pilićnjake...

Predstavio se i JCB 4220 Fastrac traktor s vario mjenjačem, brzine do 60 km/h koji je na sebi imao Kvernelandovu prskalicu od 3200 litara i 24 metra aluminijske grane. Kako smo čuli ima zakretnu osovinu, a kotači na prskalici prate kotače traktora. Sadrži i section control, LED rasvjetu, funkcionira preko ISOBUS-a. 

Okupljene je pozdravio i vlasnik tvrtke Grapak, Boštjan Grašič

Brojnim poljoprivrednicima obratio se i vlasnik Grapaka Boštjan Grašič, ističući da je tvrtka u Hrvatskoj prisutna 20-ak godina kroz koje su otvorili centar u Varaždinu, zatim u Bizovcu te je isti preseljen u Osijek. Prezentacija kod Donjeg Miholjca bila je ujedno posljednja ove godine nakon niza održanih diljem Slovenije i Hrvatske. 

"Vlaga štima, nešto kiše je palo, tako da ćemo uživati u prezentaciji", poručio je. 

Više o strojevima možete doznati na jednom od niže navedenih kontakata, a detalj s predstavljanja pogledajte i u videu: 


Fotoprilog


Tagovi

Grapak Prezentacija strojeva Steyr Kverneland JCB Steyr 6280 Absolut CVT Silvio Perković Boštjan Grašič


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Grapak d.o.o.

Mavra Schlengera 5, Gornji Kneginec, Hrvatska
tel: +385 (0)42 209 236, e-mail: prodaja@grapak.com web: http://grapak.hr/