Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodavci u polju
  • 25.06.2023. 18:00

Otkrili miris koji čuva žitarice od glodavaca

Svake godine glodavci unište velike količine žitarica. Kako jedan miris može smanjiti štetu i do 74 posto?

Foto: Depositphotos/natgai83
  • 1.984
  • 125
  • 0

Svake godine glodavci unište oko 70 milijuna tona žitarica. Kako bi se smanjila šteta i izbjegla pretjerana upotreba otrovnih rodenticida istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu su došli na ideju iskoristiti miris koji bi zavarao miševe. Njihov rad je objavljen u časopisu Nature Sustainability.

U 2021. godini invazija miševa je samo australijskim poljoprivrednicima nanijela štetu od milijardu dolara. Pronalaženje alternativnih metoda suzbijanja se nametnulo.

Zbunjeni miševi

Tijekom rada istraživači su površinu zemljišta tretirali uljem pšeničnih klica prije ili poslije sjetve. Miševi su zavarani, jer je sve mirisalo na pšenicu. Nisu mogli pronaći hranu tako lako, kao u slučaju uobičajene sjetve. Šteta je smanjena na 63 posto. U slučaju da je samo poljoprivredno zemljište tretirano razrijeđenim uljem pšeničnih klica, šteta je smanjena za 74 posto.

Miris zavarava miševe (Foto: Nature Sustainability)

Nije toksično

Metoda se pokazala efikasnom u slučajevima kada posijemo sjeme u zemlju i čekamo da niknu mlade biljke. U ovom periodu miševi mogu značajno prorijediti sklop, a sada se štete mogu spriječiti. Ulje pšeničnih klica je relativno jeftin nusproizvod mlinske industrije i može da se koristi u zaštiti usjeva. Prednost je što nije toksično. Na istraživačima je da nastave eksperimente kako bi se utvrdilo u kom minimalnom razrijeđenom omjeru ulje ima efikasnost.

U videu je prikazano kopanje miševa po zemljištu, ali kako zbog mirisa ulja pšeničnih klica nisu mogli otkriti gdje je položeno zrno, taj posao je bio uzaludan. Zbog neefikasne potrage za zrnima miševi su napuštali tretirane površine i odlazili u potrazi za drugom hranom.


Tagovi

Glodari Miševi Suzbijanje miševa Zaštita žitarica Ulje pšeničnih klica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]