Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dorada sjemena
  • 05.06.2024. 13:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Rumenka, Novi Sad

Otvoren najsuvremeniji doradni centar u Srbiji

Kompleks obuhvaća 16 silosnih ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona robe

Foto: AK grafika
  • 495
  • 25
  • 0

Više od šest milijuna eura vrijedan je kompleks za doradu sjemena u Rumenki kod Novog Sada, a kojega je ondje otvorila jedna od najstarijih zadruga na svijetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija. Riječ je o najsuvremenijem takvom kompleksu u susjednoj nam državi. 

Ogroman kapacitet

"Doradni centar obuhvaća 16 silosnih ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona robe", navodi Dušan Mezulić, direktor RWA Srbija otkrivši kako linija za prijem i doradu uključuje grubi pročistač, selektor, trijere, gravitacijski stol, kolor sortirnicu, zaprašivač kapaciteta 15 tona po satu i automatsku pakirnicu. Dodaje da se paletizacija vrši upotrebom posebnog ljepila i robotske ruke bez stretch folije, čime se smanjuje upotreba plastike. 

"Kompleks je dio jednog od najsuvremenijih logističkih centara u ovom dijelu Europe i velika nam je čast što ovakvu investiciju realiziramo upravo u Srbiji", kaže Mezulić podsjetivši da je ovo samo dio RWA logističkog centra koji će u potpunosti biti gotov 2026. godine

Sjeme po europskim standardima

Dragan Jockov, direktor RWA Srbija dodaje da će, zahvaljujući ovoj investiciji, tamošnjim poljoprivednicima moći ponuditi najkvalitetnije certificirano sjeme po europskim standardima.

"Vjerujem da ćemo, zajedno s lokalnim predstavnicima gospodarstva i poljoprivrede, doprinijeti jačanju agrara. Fokusiramo se na sjemena i to, prije svega, pšenicu, ječam i soju", poručio je. 

Iz tvrtke stiču kako već više od 15 godina ulažu u razvoj i selekciju kvalitetnog sjemena kukuruza, soje, pšenice, ječma, uljane repice i suncokreta. Investicije obuhvaćaju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje i opskrbu poljoprivrednika gnojivom te programom za zaštitu bilja. 


Tagovi

Doradni centar Dorada sjemena RWA Srbija Kapacitet silosa Europski standardi Otvorenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje