Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.08.2024. 18:00

Padaju cijene na burzi: Najslabija žetva pšenice u Europskoj uniji u posljednjih 6 godina

Očekivani pad proizvodnje pripisuje se nižim prinosima žitarica u vodećim zemljama proizvođačima u EU, Francuskoj i Njemačkoj.

Foto: Shutterstock/fotokostic
  • 4.898
  • 315
  • 0

Novi pad cijena žitarica zabilježen je na početku trećeg tjedna u kolovozu. Pritom, analitičari predviđaju najmanju žetvu pšenice u Europskoj uniji u posljednjih šest godina. Naime, prema analizama konzultantske tvrtke Stratégie Grains, ovogodišnja žetva pšenice u EU dosegnut će tek 116,50 milijuna tona, što je 5,8 milijuna tona manje od prošlogodišnje brojke i najniža razina od 2018. godine, javio je APK Inform.

Katastrofa u Francuskoj i Njemačkoj

Očekivani pad proizvodnje pripisuje se nižim prinosima žitarica u vodećim zemljama proizvođačima, Francuskoj i Njemačkoj. Francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo je prognozu žetve pšenice na najniži nivo u 40 godina - 26,3 milijuna tona. Prema praćenju FranceAgriMer-a, do 5. kolovoza, požnjeveno je 88% planirane površine, što zaostaje za prosječnim tempom u posljednjih pet godina.

Kiša je također odgodila žetvu u Njemačkoj. Prema Saveznom uredu za statistiku, rod pšenice 2024. mogao bi doseći 19,7 milijuna tona, što je ispod 21,5 milijun tona požnjevenih lani.

Vremenske prilike nisu dobre, zašto su onda cijene žitarica 'u podrumu'?

Na europskom terminskom tržištu cijene pšenice za novu žetvu (rujan) u tekućoj trgovini, u ponedjeljak su pale za skoro 2 eura na 215 eura po toni. Terminske cijene za prosinac padaju za 2,50 eura na 224 eura po toni.

Cijene kukuruza za novu žetvu (studeni) bilježe gotovo nepromijenjenu vrijednost od 203,50 eura po toni. Za ožujak 2025. godine trguje se po cijeni od 209 eura po toni, što je za 0,25 eura manje. Uljana repica u tekućoj trgovini za studeni, bilježi pad od 4,25 eura na 460 eura po toni. I terminska cijena za veljaču 2025. godine pada za 3,75 eura na 461 euro po toni.

Što se događa u Rusiji i Ukrajini?

Agrarheute u središte pažnje stavlja i Rusiju gdje su izvozne takse u posljednje vrijeme drastično smanjene i približavaju se nuli, u usporedbi s više od 30 eura po toni prije nekoliko tjedana.
Ruska konzultantska kompanija SovEcon, navodi kako su zalihe 1. srpnja 2024. godine dostigle oko 20,3 milijuna tona, što je za 21% više u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodnju pšenice u Rusiji za novu sezonu, procjenjuju na 84,7 milijuna tona, što je pad za 8,1 milijun tona u odnosu na 92,8 milijuna tona prošle godine i prosjek od 86,7 milijuna tona u posljednjih pet godina.
Visoka ponuda pšenice na početku nove sezone ipak je dovela do velikog pada cijena, kažu analitičari SovEcon-a.

Prema Ministarstvu agrarne politike Ukrajine, poljoprivrednici su do 9. kolovoza požnjeli 20,9 milijuna tona pšenice na 4,7 milijuna hektara, što čini 97% obradivih površina. Međutim, Ukrajina bi zbog velikih vrućina mogla izgubiti 10 do 15% svojih ljetnih kultura (kukuruz), rekao je vršitelj dužnosti ministra agrarne politike Taras Vysotskyi.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Mnoge zemlje EU također prijavljuju pad kvalitete žitarica. Prema Strategie Grains, Bugarska i Rumunjska će vjerojatno i dalje biti među rijetkim zemljama koje proizvode visokokvalitetne žitarice.
Prognoza proizvodnje kukuruza smanjena je za 2 milijuna tona, na 60 mil. t, a prognoza proizvodnje ječma smanjena za 0,7 milijuna tona na 50,6 mik.t.

Čeka se američki izvještaj

Više jasnoća očekuje se u večerašnjem izvješću Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA). Posebno bi američka bilanca kukuruza mogla utjecati na cijene žitarica, jer su tamošnji potencijali za sezonu vrlo dobri. Isto važi i za soju, gdje bi proizvodnja mogla porasti. Istovremeno, potražnja će biti odlučujući faktor, jer su u posljednjih nekoliko tjedana zabilježeni slabi prometi, posebno zbog niske potražnje iz Kine.

Kod pšenice USDA neće imati drugog izbora nego preispitati svoju bilancu u Europi, posebno nakon smanjenja proizvodnje u Francuskoj i Njemačkoj. U Čikagu cijene pšenice u ponedjeljak bilježe pad od 8 centi na 535 centi po bušelu.

Cijene proljetne pšenice, koja se uglavnom uzgaja na sjeveru SAD-a i u Kanadi, padaju za 6 centi na 583 centa po bušelu. Kukuruz u Čikagu pada za 1 cent na 394 centa po bušelu, a cijene soje padaju za 4 centa na 998 centi po bušelu.


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Žetva pšenice Žetva u Francuskoj Žetva u Njemačkoj Burza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.