Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna zaštita
  • 10.12.2023. 18:00

Pametnim prskanjem se može uštedjeti dvije trećine pa i više herbicida?

Inovacija koje su osmislile tvrtke BASF i Bosch može kontrolirati više od 650 vrsta korova kod uzgoja soje, suncokreta, kukuruza, uljane repice i pamuka

Foto: BASF
  • 1.953
  • 112
  • 1

Korov na poljoprivrednom zemljištu može rezultirati gubitkom usjeva od 30% ili više. Poljoprivrednici uglavnom kontroliraju ovu pojavu tako da prskaju cijelo polje herbicidima u preporučenim standardnim dozama. 

Kako bi omogućili njihovu precizniju i održiviju kontrolu, tvrtke BASF i Bosch udružile su snage u razvoju rješenja "One Smart Spray", odnosno, pametno prskanje. 

Kamere visokih performansi

Riječ je o inovaciji koja kombinira integrirani hardver i softver, stoji u njihovu priopćenju. Koristeći BASF-ovu digitalnu agro platformu xarvio®, ovo rješenje u stvarnom vremenu automatski detektira korov i tretira usjeve posijane u redovima. Tijekom razvoja proizvoda, istraživački tim je stvorio dodatni softverski modul s jedinstvenom logikom za otkrivanje korova na temelju njihovih karakteristika, odnosno oblika, boje, veličine ili drugih. Osim toga, uključuje i preporuke za kontrolu neželjenog bilja. 

Bosch je doprinio ovoj tehnologiji dodatnim kamerama visokih performansi, senzorima i algoritmima koje detektiraju biljke. To omogućuje poljoprivrednicima da prilagode strategiju uporabe herbicida kako bi vrijeme, proizvod i doziranje bili adekvatni.

Kontrola preko 650 vrsta korova

U prošloj su godini ove dvije tvrtke testirale pametno prskanje zajedno s poljoprivrednicima u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Europi. 

"On može ekonomski i ekološki kontrolirati preko 650 vrsta korova kod uzgoja soje, suncokreta, kukuruza, uljane repice i pamuka", poručuju dodajući da kada se prskalice opremljene One Smarts Spray sustavom koriste na polju, tehnologija prikuplja i obrađuje preko milijun podataka po hektaru. 

"U milisekundama detektira prisutnost korova i primjenjuje herbicid samo tamo gdje je potrebno. Ovisno o uvjetima uzgoja i širenju neželjenog bilja, to može rezultirati uštedom herbicida od dvije trećine ili više", zaključuju. 


Tagovi

Precizna poljoprivreda Herbicid Kontrola korova Bosch BASF Pametno prskanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled