Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 02.09.2013.

Počela sjetva uljane repice

Kiša koja je pala ovih dana omogućila je ratarima da kvalitetno obrade zemljište za sjetvu uljane repice

  • 694
  • 67
  • 0

Ovih dana ratari su započeli sjetvu uljane repice koja se sve više sije na našim poljima. Obilna kiša koja je pala ovih dana omogućila je gotovo idealnu pripremu pa će sjetva biti obavljena u agrotehničkim rokovima.

U razgovoru sa mnogim ratarima doznajemo da većina njih nažalost ove godine neće moći primijeniti punu agrotehniku, jer kako je već poznato, na selu kronično nedostaje novca. Zato će se uglavnom štediti na mineralnim gnojivima kojeg većina ili neće ni upotrijebiti, ili će ga koristiti, ali u malim količinama.

Kao i za sve kulture, tako i za uljanu repicu, uvjeti otkupa, kao i cijena, uvijek ostaju nepoznanica, jer država nema strategiju za poljoprivredu i sve se sije napamet bez ikakvog plana. Tako se često pojavljuje i višak nekih kultura, što odmah dovodi do smanjenih cijena i gubitaka kod proizvođača. Država bi morala imati nekakav plan za sjetvu, odrediti koliko je određene kulture dovoljno za vlastite potrebe te koliko se može izvesti te na taj način ne dozvoliti da se sije i radi stihijski i bez plana. Tada vjerojatno, od godine do godine ne bi bile ni tolike razlike u cijenama.

Foto:RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sjetva Uljana repica Gnojivo Cijena


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.