Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 03.09.2024. 18:00

Početak rujna donio usporavanje rasta cijena žitarica

Početak mjeseca donosi skroman rast cijena žitarica na europskim terminskim tržištima, dok uljana repica gubi na vrijednosti.

Foto: Shutterstock/Murilo Mazzo
  • 329
  • 48
  • 0

Cijene žitarica su početkom rujna tek blago porasle, prenosi Agrarheute. Taj skroman rast pripisuje se jačanju eura i državnom prazniku u SAD-u, što je usporilo trgovanje. Uz to, izvješća o lošim žetvama u Europi i Rusiji dodatno podržavaju očekivanja o daljnjem rastu cijena.

Blagi rast cijena

Na europskom terminskom tržištu, cijene pšenice za termin u rujnu zabilježile su u ponedjeljak popodne rast od 0,75 eura, dosegnuvši 206,50 eura po toni, dok je terminska cijena ugovora za prosinac porasla za 1 euro na 217,50 €/t.

Cijena pšenice na pariškoj burzi:

Cijene kukuruza za novu berbu u studenom porasle su za 0,50 eura, na 199,75 €/t, a kod ugovora za ožujak 2025. trguje se po cijeni od 207,25 €/t, što je rast od 1,25 eura u odnosu na nedjelju. 

Cijena kukuruza na pariškoj burzi:

S druge strane, cijene uljane repice za studeni zabilježile su pad od 5,25 eura, spustivši se na 465 €/t, dok je terminska cijena ugovora za veljaču 2025. pala za 5 eura na 466,75 €/t.

Stanje na tržištu

Cijene žitarica, dakle, blago rastu početkom rujna, no dinamika je bila usporena zbog praznika u SAD-u u ponedjeljak, kada se nije trgovalo, kao i zbog stabilizacije eura nakon prošlotjednog pada u odnosu na dolar. Iako je trenutni tečaj eura 1,10 USD, još uvijek je niži u usporedbi s 1,12 USD prije tjedan dana. 

Nebrojeno puta smo čuli da ovakva godina još nije bila, ali što je realnost?

Unatoč skromnom rastu cijena, mnogi pokazatelji upućuju na daljnji značajan oporavak. Katastrofalni podaci o žetvi iz Europe i izvješća o rastu cijena pšenice iz Rusije dodatno potiču oporavak tržišta. Kako kažu, europsko tržište pšenice sve više prepoznaje razmjere proizvodnih problema u Francuskoj i Njemačkoj.

Francuska analitička kuća Argus Media potvrdila je katastrofalnu procjenu žetve meke pšenice od 25,17 milijuna tona i smanjila prognozu izvoza na 4,1 mil. t, dok podaci FranceAgriMer-a pokazuju da samo 26 % nove žetve zadovoljava standardnu težinu od 76 kg po hektolitru, a 74 % ima sadržaj proteina iznad 11 %.

Europska komisija smanjuje procjene

Krajem prošlog tjedna, Europska komisija revidirala je svoju procjenu proizvodnje meke pšenice u EU27 za 2024. godinu na 116,1 mil. t, što je pad u odnosu na prethodnih 120,8 mil. t prošlog mjeseca i 125,5 mil. t prošle godine.

Prognoza izvoza pšenice smanjena je na 26 mil. t, što je 6 mil. t manje u odnosu na srpanjsku procjenu i 9,1 mil. t manje nego prošle godine. Procjena proizvodnje kukuruza smanjena je na 61,7 mil. t, što je 1,2 mil. t manje u odnosu na prošli mjesec i 1 mil. t manje nego prošle godine.

Komisija je također smanjila procjene prinosa za druge ključne kulture, poput ječma, čija je procjena pala na 51,3mil. t, i uljane repice na 18 mil. t.

Američki utjecaj na tržište

Unatoč smanjenim procjenama u Europi, tržište je podržano snažnom izvoznom aktivnošću iz SAD-a, gdje je tjedna prodaja pšenice za 2024./2025. iznosila oko 532.100 tona, što je u skladu s očekivanjima.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Tjedni američki izvozi kukuruza i soje također su premašili očekivanja, s prodajom od 1,494 mil. t kukuruza i 2,616 mil. t soje za 2024./2025. godinu. Povratak suhog vremena u američkom kukuruznom pojasu tijekom sljedeća dva tjedna također podržava rast cijena.


Tagovi

Cijena žitarica Cijana uljarica Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj galebe
#RuralFoto #Životinje