Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici soje
  • 16.07.2023. 12:00

Pojavile su se grinje u soji, s čime suzbiti?

Grinje imaju šest do 13 generacija godišnje. Najjače napadaju soju tijekom kolovoza, najčešće u prvoj polovici mjeseca. Ove godine zbog obilnih oborina i visokih temperatura pojavile su se ranije.

Foto: PIS Vojvodina
  • 3.394
  • 241
  • 0

Ličinke i odrasle grinje sišu biljne sokove s naličja listova, što se na gornjoj strani listova pokazuje u vidu nepravilno rasutih srebrnasto bijelih pjega.

Kada se grinje, koprivina ili atlanska (Tetranycus urticae, Tetranycus atlanticus). prenamnože, sve lišće, pa i čitave biljke pokrivene su i zapredene finom paučinom. Značajnija oštećenja se prvo pojavljuju na krajevima (ivicama) parcela i šire se prema unutrašnjosti usjeva.

Jače napadnute biljke zaostaju u porastu, imaju manji broj mahuna, sitnija zrna i brže sazrijevaju.

Prag za provođenje tretiranja protiv pauka je kada na jednom listu soje nađemo oko pet grinja (najčešće tijekom srpnja i kolovoza).

Štetnici prezimljavaju u stadiju zimskih ženki ispod opalog lišća, pod ispucalom korom raznih drvenastih biljaka i na drugim skrovitim mjestima. U proljeće (kraj ožujka i u travnju) ženke napuštaju mjesta prezimljavanja, hrane se korovima, a potom prelaze na uzgajane biljke.

Grinje imaju šest do 13 generacija godišnje. Najjače napadaju soju tijekom kolovoza, najčešće u prvoj polovici mjeseca. Ove godine zbog obilnih oborina i visokih temperatura pojavile su se ranije.

Kako ih suzbiti?

Od sredstava za tretiranje u Hrvatskoj, kako napominje Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede,, dozvolu ima samo pripravak Flipper, insekticid i akaricid namijenjen suzbijanju štetnika u ratarstvu, voćarstvu, povrćarstvu i hortikulturi. 

Primjenjuje se u količini 3-10 L/ha i uz utrošak vode 300-1000 L/ha (1 L/100 L vode) od stadija vidljivih listova do stadija kada je 80 posto tobolaca otvoreno. Dozvoljeno je najviše pet primjena tijekom vegetacije s razmakom od najmanje 7 dana između primjena.

Imajući u vidu uvjete u kojima se trenutno nalazimo, a koji izuzetno pogoduju njihovu razvoju, u narednom razdoblju se može očekivati intenzivnija pojava grinja i uočljivijih simptoma na parcelama soje. Pored odraslih jedinki može se na soji vidjeti i prisustvo jaja, a prisutne su i ličinke ovih štetnika.

Ne treba tretirati cijele površine soje već samo ivični pojas, gdje se napad štetnika prvo uočava.


Tagovi

Grinje Simptomi i štete Suzbijanje grinja Obična grinja Atlantska griga Štetnici soje


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.