Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 17.09.2024. 18:00

Ponovo padaju cijene žitarica - što ih određuje?

Manja potražnja, jačanje eura, geopolitičke napetosti, oluja Boris - neki su od utjecaja na događanja na burzama

Foto: Shutterstock/Tomas Vynikal
  • 8.272
  • 580
  • 0

Cijene pšenice početkom tjedna imaju silazni trend, a pod pritiskom je i kukuruz. Kao jedan od razloga njemački analitičar Olaf Zinke vidi u manjoj potražnji iz inozemstva, ali i jačanju eura što poskupljuje europski izvoz i dodatno smanjuje konkurentnost u odnosu na rusku i ukrajinsku pšenicu, piše na Agrarheute

Geopolitičke napetosti, oluja Boris 

Svemu doprinose pogoršane geopolitičke napetosti na Crnom moru. Uz to, USDA je smanjila europski urod pšenice za 4 milijuna tona na 122 mil. t i urod kukuruza za 0,5 mil. t na 59,5 mil. t.

Iako trenutno imaju blagi rast, cijene uljane repice pratile su pad kanadske kanole. Razlog za takav trend je bila najava Kine da će provesti antidampinšku istragu o uvozu te uljarice pri čemu joj je cijena pala na najnižu razinu u četiri godine.

U srednjoj Europi oluja Boris donijela je obilne kiše i ekstremne poplave u mnogim regijama. Osim štete na poljima kukuruza koji još uvijek nije obran, kao i na nedavno zasijanim poljima repice za žetvu 2025., posljedice će vjerojatno biti i logističke prirode te dovesti do prekida plovidbe Dunavom. 

Pad cijena pšenice – rast uljane repice

Dakle, cijene pšenice na terminskom tržištu za prosinac su 1,75 eura manje te su pale na 223,25 eura po toni. Idući datum isporuke u ožujku 2025. također je niži za isti iznos, a vrijednost joj je 231 €/t. 

Kada je riječ o kukuruzu za novu berbu (studeni) niže su za 0,75 eura i iznose 204,75 €/t. Datum za ožujka 2025. trguje se po 211 €/t. 

Cijena uljane repice za studeni porasla je za 3,75, na 460,25 €/t, a za veljaču 2025. viša je za isto toliko, odnosno iznosi 463,25 €/t. 

Na čikaškoj burzi cijene ozime pšenice pale su na 202 €/t, a jare na oko 216 €/t. Kukuruzom se trguje po 152 €/t, dok je cijena soje ostala nepromijenjena, oko 347 €/t.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Kanolom se na kanadskoj burzi u Winnipegu trguje po 547  €/t. 


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijene na burzama Oluja Boris Europski urod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj galebe
#RuralFoto #Životinje