Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.07.2024. 18:00

Ponuda pšenice u svijetu ogromna - a cijene?

U jednoj američkoj državi predviđaju rekordnu žetvu, čak 30 posto iznad petogodišnjeg prosjeka. I Kanada bi mogla biti iznad 10 posto u plusu

Foto: Shutterstock/Juice Flair
  • 5.386
  • 316
  • 0

Nakon što su počele padati u petak, cijene pšenice nastavile su istim trendom i ovaj tjedan. Razlog je najava dobre žetve u SAD-u. Pored toga, kako piše Agrarheute, ova se žitarica može još uvijek vrlo jeftino nabaviti u crnomorskim lukama i rijetko tko želi europsku robu. 

Rekordna žetva u SAD-u

Kada je o prinosima u SAD-u riječ, u Južnoj Dakoti postoji potencijal za rekordnu žetvu, čak 30 posto iznad petogodišnjeg prosjeka. Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) predviđa natprosječno povećanje u Kanadi, od 12 posto te u SAD-u 10,8%. 

Ponuda pšenice u cijelom svijetu je ogromna, a kao rezultat toga, cijena od 523,5 američkih centi za bušel, odnosno 192 €/t. U tjedan dana pala je za čak 3,6%. 

Ovakva situacija prema dolje vuče i europske cijene na pariškoj burzi (Matif) gdje je rujanski ugovor prošli tjedan završio sa padom od 2,5 €/t ili 1,14% u odnosu na prethodni dan. Ugovorna cijena u petak iznosila je 217,25 €/t, odnosno 6,5 ​​€/t ispod vrijednosti prethodni tjedan. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Izvješće o žetvi u SAD-u, kojega bi tamošnje ministarstvo poljoprivrede (USDA) trebalo danas objaviti, moglo bi stvoriti dodatan pritisak.

Pada cijena kukuruzu i uljaricama 

I kukuruz je u padu. Njegova cijena je u ponedjeljak na pariškoj burzi bila 213,25 €/t za ugovor u kolovozu, a već danas je 213,75. Za ugovore za studeni su još niže, 204,25 €/t. 

Osim žitarica, padaju i cijene uljane repice. Ugovor za kolovoz na Matifu završio je u petak s gubitkom od 2,9% i 13,75 eura u odnosu na prethodni dan - na 458,75 eura/t

Ovaj trend je potaknut padom međunarodnih cijena soje, unatoč činjenici da su izgledi ovogodišnje žetve loši. 

Treba napomenuti da su kod repice evidentirane značajne oscilacije u kratkom periodu. Još su 22. srpnja bile na 490,5 eura/t. Ipak, nakon pada u petak, krivulja je početkom tjedna krenula prema gore. 


Tagovi

Cijena žitarica Cijena uljarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Stanje na burzi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo