Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplavljeni usjevi
  • 07.05.2014. 09:00

Poplave – pšenica nije riža da bi opstala u vodi

Pšenica je u fazi klasanja iza koje slijedi faza cvatnje, pa formiranja i nalijevanja zrna i konačno faza zriobe. Sada je pravo vrijeme za zaštitu protiv bolesti, ali naši ratari nažalost ne mogu u polja od silne vode

Foto: Pixsell
  • 729
  • 63
  • 0

Zbog obilnih kiša koje su natopile hrvatsku zemlju proteklh dana, ratari sa zebnjom gledaju u dugoročne vremenske prognoze strahujući da bi se prevelika vlaga mogla odraziti na stasanje i razvoj usjeva, poglavito pšenice koja je već počela oboljevati. Zbog vlažne zemlje, strojevima se ne može u polje sada kad je najpotrebnije budući da je potrebno vršiti tretiranje od raznih bolesti, koje usjeve napadaju. Na pšenici su već itekako vidljivi dobro znana pepelnica, smeđa pjegavost i posebice žitne hrđe.

Pepelnica uništava prinos pšenice do 10%, a crna pjegavost do 40%

Pepelnica pšenice uništava prosječni prinos pšenice do 10 posto, a bolesti se uočavaju već na jesenjem usjevu i u tijeku prvih proljetnih mjeseci na prizemnom dijelu stabljike i donjem lišću. U povoljnim uvjetima za razvoj bolesti oboljeva i vršno lišće, a i sam klas. Smeđa pjegavost lista može smanjiti prinos za 40 posto. Napada plojku i rukavac lista iako u nekim slučajevima napada i stabljiku, klas i perikarp zrna. Utječe na opću kondiciju biljke. Obično se razvija kod uvjeta učestalih kiša i hladnog vremena. Smeđa hrđa napada list pšenice dok god je zelen, jer jedino na takvom listu može opstati. Za klijanje spora optimalne temperature su 15 do 20°C uz visoku vlagu zraka.

"Uz smeđu, tu je i žuta hrđa koja je također vidljiva na dobrom dijelu polja", kaže viši stručnjak za ratarstvo Savjetodavne službe, Luka Lešić te dodaje kako su ratarima već dobro poznati pripravci koje upotrebljavaju u zaštiti pšenice, a tko će koji upotrijebiti ovisi o prijašnjim iskustvima i preporukama.

Pravo je vrijeme za zaštitu od bolesti, ali ratari od vode ne mogu u polje

"U svakom slučaju, stanje na poljima nije za sada dobro. Mnoga pšenica u fazi je klasanja iza koje slijedi faza cvatnje, pa formiranja i nalijevanja zrna i konačno faza zriobe. Sada je znači pravo vrijeme da se obave potrebna prskanja i zaštita protiv bolesti, ali naši ratari nažalost ne mogu u polja od silne vlage", kaže Lešić podsjećajući kako pšenica doduše pripada rodu trava te voli vlagu, ali nije riža da bi opstala u vodi.

Manji urod pšenice nije nužno loš, za ratare bi mogao značiti bolju cijenu?

Meteorolozi narednih dana najavljuju smirivanje oborina te nekoliko sušnih dana. Iskreno se nadamo da će se takve prognoze obistiniti te da usjevi neće pretrpjeti preveliku štetu, koju bi im moglo donijeti još kiše. Ukoliko i dalje bude puno vlage, prinosi bi u konačnici mogli biti puno manji, navodi Lešić dodajući kako doduše manji urod pšenice po ratare u konačnici i ne mora značiti loše, jer bi logikom i cijena pšenice na tržištu u tom slučaju morala biti veća. Ali, o tom potom. Za sada je najvažnije pšenicu obraniti od nadirućih bolesti i štetnika, a kakvo je stanje na pojedinim poljima nakon velikih kiša, neki bi ratari u zaštitu mogli i u čamcima. Ništa lakše nije niti onima koji još uvijek nisu obavili proljetnu sjetvu, a ima ih. I oni s nestrpljenjem gledaju u nebo i strahuju od moguće najave pogoršanja vremenskih prilika. Sudeći po prognozama, dužih razdoblja sunčanog i toplog vremena bez padalina, po svemu sudeći, barem u Slavoniji, još biti neće.

Foto: Pixsell


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Vlaga Kiše Padaline Bolesti Pepelnica Smeđa hrđa Crna pjegavost Smanjen urod Zaštita Luka Lešić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja