Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.10.2023. 18:00

Porasla samo cijena uljane repice na europskom tržištu

Cijena pšenice na pariškom Matifu je u petak u 13 h bila u blagom padu. Isto se događalo i s ugovorima za kukuruz za studeni

Foto: Depositphoto/absurdov
  • 1.309
  • 74
  • 0

Informacije koje pristižu s područja Crnog mora pogurale su cijene žitarica na više.

Skočile su nakon vijesti o navodnoj obustavi izvoza, ali je tada objavljen demanti iz Ukrajine pa je došlo do smirivanja tržišta. Oleksandr Kubrakov, zamjenik ukrajinskog premijera, je na svom X profilu opovrgao informacije o otkazivanju i zaustavljanju koridora.

U Europi porasla cijena uljane repice

Cijena pšenice na pariškom Matifu je u petak u 13 h bila u blagom padu. Za tonu je trebalo izdvojiti 233,50 eura. Isto se događalo i s ugovorima za studeni za kukuruz koji je koštao 201,50 eura/t. Jedino je uljana repica pokazala rast i bila 413 eura/t.

Pšenica na pariškoj burzi:

Porasla je cijena pšenice i na CBoT-u (Chicago), na 201,72 eura/t. Za kukuruz je blago pala na 178,74 eura/t, a smanjenje je slijedila i soja za koju je trebalo izdvojiti 445,38 eura/t.

Kukuruz na pariškoj burzi:

Slab izvoz iz EU

USDA tjedno izvješće o izvozu pokazalo je rast prodaje sojine sačme u inozemstvu, što je imalo utjecaja i na cijenu uljane repice u Europi koja se oporavlja. Nakon padalina poboljšana je prognoza za prinose žitarica što je dovelo do pada cijena, posebno kukuruza.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Europskoj uniji pada izvoz. Oslabila je potražnja za europskim poljoprivrednim proizvodima. Komisija je smanjila prognozu za izvoz pšenice u odnosu na prošli mjesec na 31 milijun tona, što je dovelo do povećanja zaliha u sezoni 2023/24. na 19,1 milijun tona.


Tagovi

Matif CBoT Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena soje Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva u punom jeku 😎🤞