Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 31.08.2023. 11:45

Potpore u ratarstvu: HPK u Ministarstvu traži izmjenu prijedloga mjera pomoći

Boje se kako će samo veliki proizvođači dobiti potporu za 30 ha, a svi ostali znatno manje. Smatraju i kako ne bi trebalo financirati industrijski krumpir jer je on proljetna kultura

Foto: Hrvoje Škergat
  • 8.285
  • 518
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora danas ima sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u vezi prijedloga mjera pomoći zbog poremećaja u sektoru ratarstva.

Kako doznajemo, traže da se predloženoj Mjeri 1. Program državne potpore ponovno aktiviranje kredita za obrtna sredstva putem HBOR-a i HAMAG-a doda rok otplate do 5 godina ne računajući poček (dogovor između dužnika i vjerovnika o odgađanju roka, op.a.) do 24 mjeseca.

"Korisnici ranije odobrenih obrtnih kredita prihvatljivi u novom paketu, obzirom da su Covid krediti odobravani kako bi se smanjio negativan utjecaj pandemije, dok ovdje imamo novu vrstu krize", navode iz HPK.

Neprihvatljiv odabir samo jedne kulture

U predloženoj Mjeri 2 – Bespovratna potpora proizvođačima pšenice i/ili ječma i/ili industrijskog krumpira i/ili uljane repice dodjeljuje se za poljoprivredne površine na kojima je korisnik uzgajao navedene kulture u 2023. godini.

Naime, u HPK smatraju da je neprihvatljiv odabir samo jedne. "Tako više ne govorimo o prvih 30 hektara jer postoji bojazan kako će u najvećem dijelu mali korisnici biti zakinuti za potporu", upozoravaju.

Kako bi se ispoštovala raznolikost usjeva svi su morali sijati nekoliko kultura, najčešće ječam i pšenicu u kombinaciji. "Pravedno bi bilo dati bespovratnu potporu za sve gore navedene, uz ograničenje za prvih 30 ha", smatraju.

Kako navode, kulture se moraju zbrajati. Primjerice ako je netko zasijao 20 ha ječma, 10 ha pšenice, 5 ha kamilice, 15 ha kukuruza - pravo na potporu ima za prvih 30 ha, jer ima 35 ha subvencioniranih kultura.

Boje se da će mali proizvođači ostati bez potpore

Ističu da ako proizvođač mora birati potporu, dobiva samo za 20 ha. "Mali proizvođač s 20 ha, ako ima 5 ha pšenice, 5 ječma, 5 suncokreta i 5 kukuruza dobiva samo potporu za 5 ha, a ne za 10 kako bi bilo pravedno", upozorili su iz Odbora za ratarstvo HPK.

Ratari ogorčeni - tražili potporu, ponuđena im milostinja

Na predloženi način, kažu, boje se kako će samo veliki dobiti sredstva za 30 ha, a svi ostali znatno manje. Smatraju i kako ne bi trebalo financirati industrijski krumpir s obzirom na to da je on proljetna kultura.

Također, i dalje inzistiraju na 300 eura po hektaru. Za predloženu Mjeru 4 koja se odnosi na potpore za proizvođačke organizacije u sektoru žitarica zatražit će radni sastanak.


Tagovi

HPK Ministarstvo poljorivrede Mjere pomoći ratarstvu Potpore Izmjene Subvencionirane kulture


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda