Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi žitarica
  • 17.01.2024. 18:00

Povećana prognoza za prinos kukuruza za 2023./2024., a što s drugim kulturama?

Veći prinosi se očekuju i za pšenicu, dok su predviđanja za soju i rižu u padu, stoji u izvješću Međunarodnog vijeća za žitarice

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.665
  • 161
  • 1

Novo izvjeće Međunarodnog vijeća za žitarice IGC povećalo je prognozu za globalnu žetvu žitarica za 11 milijuna tona u odnosu na podatke objavljene u studenom 2023. godine.

Povećanje na 2.307 milijuna tona se odnosi na kukuruz, ali i ječam i pšenicu i predstavlja rekordne količine koje za dva posto premašuju proizvodnju 22/23 kada je prikupljeno 2.269 mil. t.

Očekuje se da će porasti njihova potrošnja u 2023/24 i to šest milijuna tona u odnosu na podatke iz studenog. Potrošnja će dostići rekord od 2.314 mil. t, najviše zbog potražnje za hranidbu životinja.

Raste prinos kukuruza i pšenice

Najviše su povećane prognoze za prinos kukuruza i to na 1.230 mil. t, što je za sedam milijuna tona više odnosu na prošli izvještaj. Rast će ostvariti i potrošnja za pet milijuna tona na 1.218 mil. t. 

ICG: Indeks prinosa žitarica i uljarica

Prema izvješću IGC-a prinos pšenice će dostići 788 mil. t, što je milijun više u odnosu na objavu iz studenog.

Ipak, ova količina predstavlja pad od dva posto u odnosu na prethodnu sezonu kada je dostignuto 804 mil. t, što je najveći prinos postignut do sada. Potrošnja će ostati na visokoj razini od 804 mil. t.

Manji prinos soje i riže

Izvješće prognozira smanjenje prinosa soje za tri milijuna na 329 mil. t. Do ovakve žetve bi moglo doći zbog smanjenja prognoza za Brazil, ali ukupna proizvodnja i dalje ostaje na visokom nivou zbog povećanja prinosa u Argentini. Potrošnja pada za dva milijuna na 384 mil. t. 

Količina proizvedene riže bit će 511 milijuna tona što je za 10 mil. t niže. Potrošnja i zalihe se smanjuju što je vezano za Kinu i glavne izvoznike.


Tagovi

Međunarodno vijeće za žitarice Prognoza Proizvodnja kukuruza Proizvodnja pšenice Svjetski prinos žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoske lole #RuralFoto #selo