Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SIP
  • 26.04.2017. 15:00

Pravilan odabir kondicionera ili gnječilice

Znate li kako odabrati kondicioner ili gnječilicu? Pravilni odabir važan je zbog uštede koju oni donose te očuvanja visoke hranjive vrijednosti krme!

  • 2.828
  • 128
  • 0

U proteklim godinama upotreba prstnog kondicionera postaje sve češća. Pomoću kondicionera uštedimo na vremenu i gorivu. Korisnici koji obrađuju veće površine više ne mogu zamisliti rad bez kondicionera koji skraćuje vrijeme sušenja, smanjuje rizike povezane s lošim vremenom i donosi do 10% uštede na energiji.

Poljoprivrednici se prilikom biranja opreme kosilice nalaze u nedoumici, odabrati kondicioner s plastičnim prstima ili onaj s metalnim. Funkcija oba kondicionera je ista, ali je prilikom odabira potrebno uzeti u obzir geografski položaj i količinu trave koju namjeravamo obrađivati.

Prstni kondicioner s izdržljivim plastičnim prstima koji smanjuju oštećenja trave i održavaju visoku hranjivu vrijednost

Metalni prsti bili su popularni na vlažnom sjeveru Europe, gdje su idealni uvjeti za visoko intenzivnu rast trave. Međutim, većina tamošnjih farmera, koji proizvode velike količine mlijeka i kod koji dolazi u obzir samo najkvalitetnija krma, prepoznala je prednosti upotrebe kondicionera s plastičnim prstima. Izdrživi plastični prsti u obliku slova Y dokazali su svoju izdržljivost i efikasnost.

Ušteda na vremenu sušenja pri upotrebi prstnog kondicionera

Prilikom upotrebe plastičnih prstiju hranjiva vrijednost krme u usporedbi s vrijednosti one obrađene s metalnim prstima, mnogo je viša. Plastični prsti stablo otvore i time ubrzaju ispuštanje vlage. Pritom kondicioner travu ne samelje, što se zna dogoditi na prirodnim travnjacima kod upotrebe preagresivnog kondicionera s metalnim prstima. Prilikom gnječenja kondicioner travu podigne i za kosilicom formira prozračan zboj, koji se suši ravnomjerno i u donjim slojevima. Zahvaljujući tome uštedimo i do tri okretanja krme.

Protok krme preko prstnog kondicionera

Gumena gnječilica

Upotreba gumene gnječilice preporuča se za spremanje lucerne (alfalfa), koja vrijedi za osjetljiviju sortu trave i zahtjeva preciznije gnječenje. Gumena gnječilica spiralnog oblika stablo samo otvori a ne ošteti - listići ostanu na biljci. Time je ubrzan proces sušenja stabla, koje se suši 3-5 puta sporije od lišća. Brzina sušenja lišća i stabala je izjednačena.

Gumena gnječilica dio je obavezne opreme za košnju djeteline

Udio vlage u krmi prilikom spremanja ostaje vrijednosti između 50 i 60%, što predstavlja optimalno područje koje sprječava fermentaciju krme prilikom pohrane. Osigurana je visoka hranjiva vrijednost krme, kojoj nije potrebno dodavanje prehrambenih dodataka i konzervansa.

Upotrebom gumene gnječilice povećavamo hranjivu vrijednost krme

Važno je pravilno namještanje gnječilice

Podesiv intenzitet gnječenja

Izbjeljivanje lišća je neželjena posljedica preintenzivnog gnječenja koju možemo primjetiti kod svježe pokošene lucerne u obliku crnog lišća. Sustavom namještanja intenziteta gnječenja reguliramo pritisak valjka s obzirom na masu koju kosimo.

Pravilno namještanje gnječilice omogućava nam spremanje krme u optimalnom vremenu. Za lucernu, naime, stoji da mora biti pohranjena u silos najkasnije u četiri dana. Samo tako pohranjena, pravilno konzervirana lucerna, postiže visoke hranjive vrijednosti, koja je prvi uvjet za proizvodnju visokokvalitetnog mlijeka.

Upotrebom gumene gnječilice povećavamo hranjivu vrijednost krme. Intenzitet gnječenja gumenom gnječilicom potrebno je namjestiti na način da se stablo otvori, ali pri tom ne ošteti.

Intenzitet gnječenja gumenom gnječilicom potrebno je namjestiti tako da se stablo otvori, ali ne ošteti

Za više informacija o kondicionerima ili gnječilicama, obratite se tvrtki SIP predstavniku Željku Šoštariću na 091/3024-080, zeljko.sostaric@sip.hr


Tagovi

SIP Kosilica Gnječilica Kondicioner Krma Plastični prsti Kvaliteta Sušenje


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]