Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 19.09.2015. 10:30

Pravo je vrijeme za zaštitu uljane repice

Uljanu repicu treba uzgajati u plodoredu, jer je napadaju brojni štetnici i bolesti. Sije se vrlo rano pa se i pretkultura mora rano požeti, kako bi se osiguralo potrebno vrijeme za obradu tla i sjetvu.

Foto: depositphotos-com/stevanovicigor
  • 334
  • 38
  • 0

Uljana se repica na području Podravine i Prigorja, ovisno o rokovima sjetve, nalazi u razvojnim fazama od razvijenih kotiledona do razvijenih 4 do 5 pravih listova.

Obilaskom polja uljane repice, stručnjaci su protekloga tjedna zabilježili pojavu kupusnih buhača (Phyllotreta sp.), repičinog crvenoglavog buhača (Psylliodes chrysocephala) te repičine ose listarice (Athalia colibri).

Čak tri vrste štetnika napadaju uljanu repicu

Kupusni buhači su sitni kukci i rade rupice na lišću. Napad je opasan za mlade biljke, osobito kad sjeme nije tretirano insekticidima. Repičin crvenoglavi buhač je kukac crnoplave boje i metalnoga sjaja. Odrasli kukci, tokom rujna nagrizaju lišće, a ličinke se ubušuju u peteljke i stabljiku. Zbog toga je repičin crvenoglavi buhač opasniji od kupusnih buhača.

Repičina osa listarica ima zdepasto tijelo žutonarančaste boje. Budući da leti prilično tromo, može se uočiti iznad biljaka. Odlaže jaja na rubove listova, a nakon 6 do 12 dana iz njih se razviju pagusjenice crnosive boje koje se hrane lišćem, vrlo su proždrljive pa ako se napad ne uoči na vrijeme, u roku 2 do 3 dana mogu napraviti veliku štetu. Suzbijanje treba provesti dok su manje od 10 mm“ ističe Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Savjetodavne službe.

Pravovremeno suzbijanje insekticidima

Stoga stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike da redovito obilaze i pregledavaju polja uljane repice kako bi na vrijeme vidjeli kada treba početi suzbijati navedene štetnike.

Kritičnim brojem se smatra:

  • repičin crvenoglavi buhač: 0,5 buhača/ m u redu ili 2 buhača/ m2
  • repičina osa listarica: 0,5 pagusjenica/ biljka ili 50 pagusjenica/m2

Za suzbijanje buhača na uljanoj repici mogu se koristiti insekticidi Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon ili Cythrin Max, a za suzbijanje pagusjenica repičine ose listarice Direkt, Karis, Decis 2,5 EC ili Sumialfa 5 FL.

Foto: depositphotos-com/stevanovicigor


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Podravina Prigorje Rokovi sjetve Kotiledoni Kupusni buhač Repičin crvenoglavi buhač Repičine ose listarice Ličinke Pagusjenice Željkica Oštrkapa-Međurečan Savjetodavna služba Insekticidi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo