Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz 2023
  • 25.09.2023. 18:00

Prinos kukuruza u zrnu ispod EU prosjeka - kako stoji Hrvatska?

Suša, visoke temperature, ali i poplave utjecale su na ovogodišnju proizvodnju i stanje usjeva.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 6.760
  • 387
  • 0

Prinos kukuruza u zrnu je revidiran na tri posto ispod petogodišnjeg prosjeka, dok je povećana prognoza za prinos šećerne repe i krumpira. Objavljeno je to u rujanskom biltenu JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi.

Limitirajući faktori proizvodnje

Razlog za to mogao bi biti zbog pogoršanih uvjeta za ljetne usjeve u Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Trajna suša u ovoj regiji negativno utječe na formiranje prinosa raznih kultura. Toplinski udar se poklopio s fazom formiranja zrna što značajno utječe na kukuruz i suncokret, posebno u području duž rijeke Dunav. Manji prinos suncokreta u ovim zemljama je nadoknađen dobrim rezultatima u Mađarskoj i Francuskoj.

Sušan period se nastavio i sredinom rujna, posebno na jugu Italije, dijelovima Mađarske, Slovačke, Češke, na jugu Poljske, području Balkana, velikom dijelu Turske, Ukrajine i juga europske Rusije.

U Sloveniji i Grčkoj poplave

Nakon poplava u Sloveniji, koje su posljedica maksimalnih padalina i preko 100 mm u nekim područjima, tlo je ostalo prezasićeno vodom što je dovelo do štete u ovoj proizvodnji.

U grčkoj Tesaliji poplave su dovele do potpunog gubitka usjeva, što čini 22 posto nacionalne proizvodnje kukuruza u zrnu.

Izvor: JRC Mars

Očekivani prinos kukuruza u zrnu u Sloveniji i Hrvatskoj je iznad petogodišnjeg prosjeka. Za Sloveniju se očekuje od 9,44 t/ha, a za Hrvatsku 8,40 t/ha.

Velike količine padalina utjecale su na dijelove središnje i sjeverne Europe. Posljedica je velika pojava biljnih bolesti što se odrazilo na količinu i kvalitetu zrna žitarica koje nisu požnjevene na vrijeme. U nekoliko regija je kasnila sjetva ozime uljane repice.

Travnjaci i stočna hrana

U mnogim dijelovima sjeverne i središnje Europe upravo su te učestale kiše i temperature iznad prosjeka pogodovale travnjacima koji su se u potpunosti oporavili od deficita padalina prije sredine srpnja. Područja južne i istočne Europe bila su izložena vrućini i suši, što je ometalo akumulaciju biomase, posebno u Rumunjskoj, Bugarskoj, sjevernoj Italiji i jugoistočnoj Francuskoj. Nedavne ekstremne oborine u istočnoj Europi mogu imati dodatne negativne utjecaje na produktivnost travnjaka, stoji u izvješću.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

JRC MARS Kukuruz Prinos kukuruza Kukuruz 2023 Berba kukuruza Prognoza za kukuruz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje