Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Švub
  • 11.08.2023. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Veliki Grđevac

Prinosi pokusa pšenice na OPG-u Pavao Švub od 5,8 do 8,6 t/ha

Ovogodišnji prinosi ovisili su o mnogim čimbenicima, od odabira sortimenta, vrsti tla, napadu divljači do lokaliziranih oborina. Braća Petar i Pavao otkrila su rezultate Axerealovih sorti kojima su vjerni.

Foto: Axereal Croatia
  • 2.940
  • 244
  • 0

Već godinama se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pavao Švub iz Velikog Grđevca bave ratarskom proizvodnjom, a protekle godine započeli su i sa stočarstvom.

Od ukupno 170 hektara koliko obrađuju 33 su zasijali pšenicama tvrtke Axereal Croatia. Kako nam kažu, surađuju posljednjih šest godina, a do sada su se u njihovom sortimentu mogle naći Cellule, Basilio i Rubisko. Međutim, ove godine odlučili su priliku dati sorti Complice.

Riječ je o srednje ranoj ozimoj pšenici koju odlikuje dobra prilagodljivost različitim vrstama tala te klimatskim uvjetima. Sjetva je obavljena 19. listopada 2022., što je nešto ranije u usporedbi s prijašnjim godinama.

Kiša nije padala, kiša je lijevala 

Jedan od razloga ranijeg roka predstavlja reducirana, odnosno konzervacijska obrada tla. Prije same sjetve, obavljena je standardna gnojidba tla, zatim podrivanje i u konačnici sjetva. Zaštita pšenice obavljena je s tri fungicidna tretmanima u tri roka primjene, prihrana KAN-om provedena je u tri navrata kao i folijarna prihrana poli aminom.

Braća Švub s tvrtkom Axereal surađuju već šest godina

Međutim, velike količine oborina u svibnju, nisu zaobišle ni ovaj dio Bjelovarsko-bilogorske županije. "U dva do tri navrata pale su količine koje inače padnu u roku dvije godine", istaknuo je Petar Švub.

Kako kaže, nije problem što je padalo nego lijevalo. "To je omogućilo i veću pojavu bolesti koje su utjecale na pad prinosa i kvalitetu pšenice", istaknuo je.

Naime, ovogodišnji prinosi ovisili su o mnogim čimbenicima, od odabira sortimenta, vrsti tla, napadu divljači do lokaliziranih oborina. Tako je sorta Complice ostvarila prinos od 6.200 kg/ha, a sorta Rubisko 4.500 kg/ha.

"Uzimajući u obzir nepovoljne agroekološke uvjete, cijene gnojiva, sjemena i zaštitnih sredstava, kao i sam prinos i kvalitetu pšenice, ovu žetvu završavamo na nuli", kaže Švub.

Pokusi na 0,8 ha 

Na svom su OPG-u, braća Petar i Pavao imali zasijane i pokuse Axerealovih pšenica i to na površini od 0,8 ha. Kažu nam da njih prvenstveno siju kako bi se što bolje upoznali sa sortimentom i pronašli sortu prikladnu njihovom proizvodnom području.

 Rezultati pokusa na OPG-u Pavao Švub

Ove godine riječ je o šest sorti najvažnije krušarice. Od toga su pet brkulje Winner, Providence, Complice, Rubisko i Basilio, te jedna pšenica golica Dimarco.


Fotoprilog


Tagovi

Pokusi Sorte pšenice Axereal Croatia Rezultati pokusa Petar Švub Pavao Švub


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr