Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 06.11.2023. 15:00

Prognoza globalne proizvodnje žitarica ostala je stabilna

FAO je zadržao prognozu u tekućoj sezoni na 2.819 milijuna tona, što i dalje predstavlja povećanje od 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu

Foto: Depositphoto/ksvetlaya
  • 1.107
  • 72
  • 0

Prognoza globalne proizvodnje žitarica ostala je nepromijenjena u odnosu na prošli mjesec, iskorištenost i trgovina su porasli, a zalihe smanjene. No, i dalje se predviđa da će dostići najvišu razinu svih vremena, objavila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Nepromijenjena proizvodnja pšenica

FAO je zadržao prognozu u sezoni 2023./24. na 2.819 milijuna tona, što i dalje predstavlja povećanje od 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodnja pšenice je gotovo nepromijenjena u odnosu na prošli mjesec i predviđena je na 785,1 milijun tona što je za 2,2 posto niže u odnosu na prošlu sezonu. Revizija na niže se odnosi na Europu i Kazahstan, jer je nepovoljno vrijeme dovelo do manjih prinosa.

Isto je i kod krupnozrnih gdje se prognozira 1.510 milijuna tona, što je za 2,7 posto iznad prošlogodišnje proizvodnje. Najveće povećanje je vezano za Kinu, za 4 mil. t. Nepovoljne vremenske prilike su smanjile očekivanja za sirak i kukuruz u Europi i SAD-u.

Na sjevernoj hemisferi niže cijene žitarica su dovele do ograničenog rasta površina pod ozimom pšenicom. U Europskoj uniji relativno sušni i topli uvjeti pogodovali su sjetvi.

Povećana upotreba i trgovina žitarica

Predviđa se da će svjetska upotreba žitarica u 2023/24. godini povećati i dostići 2.810 milijuna tona, što je povećanje od 6,7 mil. t u odnosu na prethodni mjesec i jedan posto više nego u 2022/23. Od toga se na pšenicu odnosi povećanje od 6,3 mil. t, a ukupno iznosi 789 mil. t, uglavnom zbog očekivane veće upotrebe u hrani za životinje u Kini.

Kada je u pitanju globalno trgovanje, došlo do povećanja na 469 mil. t, ali je za 1,6 posto manje nego za prošlu sezonu. Veća potražnja za uvozom kukuruza i pšenice iz Europske unije, nego što se ranije očekivalo, povećala je globalne izglede za trgovinu. Usprkos ovim revizijama naviše, predviđa se da će se globalna trgovina smanjiti u 2023/24, za 2,8 posto odnosno 1,8 posto u odnosu na razine iz 2022/23.

Zalihe smanjene

Zalihe su smanjene na 881 mil. t. Omjer svjetskih zaliha žitarica u odnosu na upotrebu u 2023/24. iznosi 30,7 posto, neznatno iznad 30,5 posto u 2022/23. Najviše su smanjene za pšenicu, zahvaljujući nižim količinama u Kini zbog potrošnje stočne hrane te manjoj proizvodnji u Kazahstanu. Očekuje se da će ostati na 315 mil. t.


Tagovi

Proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Upotreba žitarica Trgovina žitarica Zaliha žitarica FAO izvješće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje