Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 31.05.2024. 18:00

Prognoza prinosa: Usjevi se dobro drže - u Hrvatskoj iznad petogodišnjeg prosjeka?

Prognoze prinosa na razini EU blago revidirana prema dolje, ali su i dalje iznad petogodišnjeg prosjeka. U kojim je zemljama najviše problema, a kako stoji Hrvatska?

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.729
  • 97
  • 0

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na usjeve, stoji u izvješću Europske komisije. 

Navodi se kako su prognoze prinosa na razini EU blago revidirana prema dolje, ali su i dalje iznad petogodišnjeg prosjeka. Predviđanja prinosa za ozime usjeve dodatno su poboljšana za Španjolsku i Portugal, ali su smanjena za Italiju i nekoliko zemalja zapadne Europe, kao i za Mađarsku, gdje su konačni izgledi ipak i dalje pozitivni.

Vlaga i hladnoća 

Vlažni uvjeti u velikim područjima zapadne Europe, kao i u Danskoj te sjevernoj Italiji, rezultirali su poplavljenim poljima, velikim pritiskom štetnika i/ili kašnjenjem sjetve, s potencijalno negativnim učincima na prinose. 

Regije za koja su izdana upozorenja (Izvor: EK)

Naglo zahlađenje u drugoj polovici travnja ozbiljno je pogodilo voćnjake i vinograde u nekim dijelovima Europe. No, smatra se da šteta na jednogodišnjim usjevima neće biti značajna. Pad temperature bio je najizraženiji u južnoj i istočnoj Njemačkoj, pograničnim područjima u Češkoj i Poljskoj te u južnoj Finskoj. 

Deficit vode 

U istočnoj Njemačkoj i Poljskoj već sada dolazi do deficita vode. Ondje je potrebno više kiše da bi se održali dosad pozitivni izgledi. Topli i suhi uvjeti u južnoj Italiji negativno su utjecali na nalijevanje zrna ozimina. 

U Rusiji je izrazit deficit vode u kombinaciji s hladnim razdobljima stvorio nepovoljne uvjete za razvoj ozimih usjeva i uzrokovao kašnjenje proljetne sjetve

Cijena pšenice dosegla najvišu razinu u posljednjih godinu dana - kakva su očekivanja?

U Turskoj su očekivanja prinosa ozimih žitarica umjerena budući da bilježe izrazit nedostatak vlage u zapadnim regijama te vrlo toplo vrijeme na jugoistoku zemlje.  

Sve je u plusu u odnosu na 5-godišnje razdoblje

Stanje u Hrvatskoj 

Kada je riječ o Hrvatskoj, u izješću stoji kako je hladni val u drugoj polovici travnja uzrokovao štetu na voćkama i vinogradima, a gotovo nikakvu na ozimim usjevima. Opći uvjeti su bili povoljni za proljetnu sjetvu i razvoj ozimina. 

Tijekom promatranog razdoblja dogodile su se značajne temperaturne oscilacije. Nakon neuobičajeno toplog vremena u prvoj polovici travnja uslijedilo je zahlađenje u drugoj polovici mjeseca što je posebno utjecalo na središnju Hrvatsku gdje su minimalne temperature dosezale –4 °C, uzrokujući znatnu štetu na voćkama i vinogradima. 

Od kraja travnja do sredine svibnja, temperature su bile oko prosječnih vrijednosti za to doba godine.

Toplije vrijeme i izostanak kiše u prvoj polovici četvrtog mjeseca poboljšali su uvjete tla te omogućili završetak sjetve proljetnih usjeva na optimalan način i ranije nego inače. U cijelom promatranom razdoblju, zabilježene su povoljne količine oborina na sjeverozapadu Hrvatske. Nedavne kiše u Slavoniji, iako su količine oborina bile ispod prosjeka, od značajne su koristi nakon duljeg razdoblja manjka vode. 

Računalne simulacije i podaci sa satelita (fAPAR signal) pokazuju da je akumulacija biomase u ovom području oko ili nešto iznad prosjeka. Međutim, potrebne su dodatne oborine u nadolazećim tjednima kako bi se spriječilo da nedostatak vlage u tlu postane ograničavajući faktor za prinos. 

Ranija žetva 

Usjevi u ostatku Hrvatske imaju dovoljno vode i nastavljaju s akumulacijom biomase znatno iznad prosjeka. Unatoč hladnom valu u travnju, ozime žitarice su i dalje znatno napredne, te se očekuje ranija žetva.

Opći izgledi ostaju pozitivni, a prognoza prinosa ozimih žitarica revidirana je naviše, nešto iznad petogodišnjeg prosjeka, zaključuje se u izvješću. 


Tagovi

EU usjevi JRC Mars Ranija žetva Akumulacija biomase Stanje usjeva Prognoza prinosa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda