Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 08.09.2024. 18:00
  • Njemačka

Proizvodnja šećerne repe raste u jednoj europskoj zemlji - koliki im je prinos?

U Njemačkoj predviđaju rast proizvodnje na 4,77 milijuna tona za sezonu 2024/25., u odnosu na prošlosezonskih 4,22 mil. t, što je povećanje od gotovo 13%

Foto: Shutterstock/U. J. Alexander
  • 112
  • 0
  • 0

Europski poljoprivrednici, uključujući i one u Njemačkoj, ove su sezone povećali površine pod šećernom repom, potaknuti visokim cijenama šećera krajem prošle godine.

Tako u središnjoj organizaciji njemačke industrije šećera, Wirtschaftliche Vereinigung Zucker (WVZ), predviđaju rast proizvodnje na 4,77 milijuna tona za sezonu 2024/25., u odnosu na prošlosezonskih 4,22 mil. t, što je povećanje od gotovo 13%. Uz to, površina pod kraljicom ratarskih kultura povećana je na 385.000 hektara, što je 5,7% više nego prošle sezone, izvijestila je udruga.

Dobar prinos 

"Preliminarne analize ukazuju na prosječan sadržaj šećera i dobar prinos ove godine. Razlozi za to su dobra opskrba vodom i dovoljno sunca tijekom dosadašnjeg dijela godine", poručili su.

Prosječni prinos ove sezone iznosio je 81,9 tona po hektaru, neznatno više od prošlogodišnjih 81,8 t/ha, dok je sadržaj šećera porastao na 17,2% u odnosu na prošlosezonskih 16,53%.

Integrirana zaštita 

Kako navode iz WVZ-a, očekuje se da će njemačke tvornice šećera u predstojećoj sezoni preraditi 31,59 mil. t repe, u odnosu na 29,81 mil. t u prošloj. 

"Naš alat u industriji je već desetljećima integrirana zaštita biljaka. Bilo bi vrlo pametno nastaviti raditi na tome - novim tehnikama uzgoja, širokom spektru aktivnih tvari i digitalizaciji", objasnio je predsjednik WVZ-a, dr. Stefan Streng.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Njemačka Proizvodnja šećera Tržište šećera Šećerna repa Proizvonja šećerne repe Stefan Streng Cijena šećera


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.