Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 29.03.2016. 14:30

Proljetna zaštita uljane repice od bolesti

Proljetna zaštita uljane repice od bolesti je obavezna mjera ukoliko se očekuje visok prinos.

Foto: BigStock, igor stevanovic
  • 1.363
  • 30
  • 0

Od jeseni pa sve do ranog proljeće, kada je uljana repica u fazi izduživanja i zelenog pupa, velika prijetnja može biti suha trulež korijena i stabljike (Leptosphaeria maculans; Phoma lingam).

Topla i vlažna zima te vlažno proljeće pogoduje širenju ove bolesti. Ukoliko se ne suzbija, može umanjiti prinos za 30%.

Bolesti koje se javljaju u vrijeme cvatnje i uzrokuju gubitke su crna pjegavost lišća i komuški (Alternaria spp.) te bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum).

Bijela trulež štete čini u godinama s vlažnim i prohladnim proljećem. Javlja se na svim biljnim dijelovima: stabljici, listovima, bočnim granama i ljuskama. Napadnuti listovi se vrlo brzo suše i otpadaju. Najkarakterističniji simptomi su promjena boje prizemnog dijela stabljike u bijelo.

Crna pjegavost lišća i komuški je osobito štetna kada se javi na komuškama, koje mogu ostati bez sjemena ili se komuške raspucavaju pa se sjeme rasipa.

Kako odrediti pravo vrijeme za primjenu fungicida u cvatnji?

Kao idealno sredstvo za suzbijanje bolesti uljane repice, Bayer stručnjaci preporučuju zaštitno sredstvo Prosaro. Ono se može primjeniti od početka pa do sredine cvatnje, u dozi od 1 l/ha. Idealno je primjeniti ga kada je uljana repica na 20-30% cvatnje.

Prosaro je najbolji izbor jer:

  • izvrsno štiti od svih bolesti uljane repice
  • primjenjen u zelenom pupu osigurava ujednačenu cvatnju i zrenje a osipanje mahuna je manje
  • osigurava više prinose

Za više informacija o zaštiti uljane repice od bolesti obratite se Bayer stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: BigStock, igor stevanovic


Tagovi

Bayer Zaštita uljane repice Bolesti uljane repice Prosaro Suha trulež Crna pjegavost Bijela trulež Primjena fungicida Cvatnja uljane repice


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja