Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 05.07.2023. 19:00
  • Osječko-baranjska, Čeminac

Ratari na nogama: Zar 100 kilograma pšenice vrijedi 4 kuglice sladoleda?!

Milostinja, vatrogasne mjere ne pomažu. Samo nas svađaju s mljekarima, voćarima, drugim sektorima, umjesto da su proizvođači ujedinjeni i jasno kažu da ovako više ne ide, poručili su ratari s prosvjeda upozorenja.

Foto: Petar Pranjić
  • 9.809
  • 728
  • 0

Nikad teža situacija nagnala je danas ratare na svojevrstan prosvjed upozorenja. U Čemincu u Baranji okupilo se 30-ak proizvođača predvođenih članovima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petrom Pranjićem, Matom Brlošićem i Antunom Vrakićom. 

"Ogorčeni smo, ljuti, ne tražimo milostinju već da nas se zaštiti", kaže nam Pranjić navodeći da je stanje pšenice u gorem stanju nego li su mislili. 

Pšenica podbacila, cijena sve niža 

Na 98 posto skinutog dosad, pšenica je 3. ili 4. klasa. "Ma stočna", kaže objašnjavajući da je prinos tek 4,5 do 5 tona po hektaru. Međutim čak ni kilogrami nsu toliki problem koliko hektolitri koji su na 68 do 72 eventualno 75. Kad se na to doda cijena od 165 eura, jasno je da je gubitak enorman. 

Ogorčenje je veliko, spremni su i obustaviti žetvu 

S druge strane, ona i dalje pada i strahuju da će za ovakvu kvalitetu pasti ispod jedne kune, čak i na 80 lipa po kg. Točnije, na cijenu kakvu su imali prije 20 godina. 

"Ne može se cijena bazirati na cijeni ukrajinske pšenice. Pa oni ju i ne proizvode po EU standardima! Ako je na MATIF-u tona 260 eura, zašto je kod nas 160?", pitaju se ogorčeni ratari kojima je, dodaju, dosta sastanaka, razgovora i pregovora i socijalnih, vatrogasnih mjera koje ne pomažu, ali stvaraju dodatni raskol u sektorima. 

"Vidite i sami po komentarima nakon što je dogovoreno da bi ratari dobili pomoć i to čisti i oni do 100 hektara. Svađaju nas s mljekarima, voćarima, poljoprivrednici se sve više razdvajaju umjesto da smo ujedinjeni i poručimo da ovako ne ide", ljut je Pranjić. 

Epilog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede - ratarima izvanredna pomoć?

Koliko je ogorčenje, jasno je i iz poruke da su čak spremni obustaviti žetvu. Preorati ili zatanjurati jer paliti ne smiju, otkazati ugovore o koncesiji, vratiti strojeve... 

Jedna kifla četiri kg pšenice 

"Pa zar 100 kilograma pšenice vrijedi četiri kuglice sladoleda?!", pita opisujući i da je danas kupio kiflu za četiri kune. Dakle, za jednu kiflu mora dati 4 kg pšenice. Želi li ju kupiti na moru, gdje sigurno cijena ide na 10, 15 kuna - kilogrami se samo množe. 

"Znam da miješam sad kune, eure, ali ogorčenje je veliko. Vatrogasne mjere ne pomažu", naglašava dodajući da ispred Odbora pokušavaju "ugasiti vatru", smiriti ljude koji su spremni izaći na ulice, ali svi trebaju znati da je nezadovoljstvo preveliko. 

Spontano su se okupili u Čemincu kako bi izrazili nezadovoljstvo 

Čekaju sad petak kada u Osijek stiže ministrica poljoprivrede Marija Vučković te će vidjeti što će se dogovoriti s otkupljivačima i kako odgovoriti na zahtjeve ratara. Veliku nadu u neko rješenje baš i ne polažu, a njima gori pod nogama. Jedino pravedno, smatraju, bila bi zaštitna cijena pšenice. 


Fotoprilog


Tagovi

Žetva pšenice Otkupna cijena Loša kvaliteta Prosvjed ratara Petar Pranjić Mato Brlošić Antun Vrakić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo