Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slom ratarstva
  • 10.07.2023. 10:00

Ratari ogorčeni - tražili potporu, ponuđena im milostinja

Nakon poražavajuće žetve ječma i pšenice, zbog najavljenog toplinskog vala strahuju i za kukuruz. Ovo je mnogima, vjeruje se, posljednja žetva.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 9.260
  • 749
  • 1

"To nisu mjere potpore, to je socijala. Milostinja, mizerija", ogorčen je prvi čovjek Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petar Pranjić nakon što je resorna ministrica Marija Vučković u Osijeku iznijela prijedlog kojim bi se podržalo prvih 30 hektara za pšenicu, ječam, industrijski krumpir, uljanu repicu i kamilicu s potporom od 135 eura po ha. 

Podsjeća pritom da su ratari tražili da taj iznos bude 300 eura/ha. Prema tadašnjim predviđanjima da će ovogodišnji gubitak biti 600 €/ha, to bi značilo da će polovicu gubitka snositi sami, a polovicu bi im pokrila država. Ujedno, tih 300 eura bio je iznos na koji su se pozivali s obzirom na primjere potpora u drugim sektorima. Međutim, ponuđeno im je manje od polovice što je, ocjenjuju i drugi ratari - neprihvatljivo.

Otkud krumpir u kalkulaciji?

Pitaju se pritom i otkud sad u kalkulaciji krumpir pa i uljana repica te kamilica. 

"Tko lobira za to, otkud krumpir? Pšenica, ječam to su burzovne robe koje sada treba potpomoći. Čudi me da nije mrkvu, peršin, nojeva jaja stavila pa da i to spašavamo", ljut je Pranjić dodajući da se gubici prema dosad požnjevenom kreću od 1.000 do 1.100 eura po hektaru. 

U jeku je loša žetva koju prati niska otkupna cijena - evo kako Ministarstvo planira pomoći

Ostalo je tek par dana do završetka žetve, prosječni prinos je tek 4,5-5 tona/ha, a kvaliteta mahom 3. i 4. klase. 

"Nije se dosad pojavio niti jedan šleper premium pšenice", upozorava pozivajući nadležne službe da provjere kvalitetu inputa - sjemena, gnojiva, zaštite jer ratari su unatoč visokim cijenama lani odradili sve agrotehničke mjere, a rezultat je poražavajući. Vremenske neprilike, ogromne količine kiše u cvatnji sigurno su doprinijele padu kvalitete, no ovako lošem rezultatu nitko se nije nadao. 

Upozorava da ratare sad čeka i poražavajući rezultat žetve proljetnih kultura, prije svega kukuruza. Najavljeni toplinski val sigurno će dodatno ugroziti i ovu žitaricu. 

Da će potražiti odgovor struke što se i zašto dogodilo s ječmom i pšenicom, kaže i Mato Brlošić navodeći da je situacija takva da je bolje da nitko ne vrši već da se zaore kako ne bi morali bacati mineralno gnojivo. 

"Ljudi nemaju volje raditi, ali idu u polja jer im je to zapisano u genima", opisao je na nedavnom mirnom prosvjedu

Koliki su gubici na pšenici i ječmu, izračunali su i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, a što možete vidjeti u galeriji ispod teksta.

Koliko je teška situacija, rekao je tad i Tomislav Ranogajec ističući da je, nažalost, ovo mnogima posljednja žetva. 

Rekordne površine, nikad manji prinos 

Inače, jesensku sjetvu obilježila je rekordna količina površina pod pšenicom. Zasijano je 168.000 hektara, a očekivani prinos tek je negdje oko 700 do 750 tisuća tona, za razliku od prethodnih godina kada je ona iznosila milijun pa i milijun i sto tisuća tona. 

"Država ako joj proizvodnja pada pokreće mehanizme da zaštiti proizvođače. Ako premijer može štititi ulje, meso, zašto ne i kruh naš svagdašnji? Mi nismo išli u Zagreb kod ministrice da bi joj se držali za suknju, molili i plakali. Zašto je u Hrvatskoj otkupna cijena 160 €/ha, a u Mađarskoj 250 eura? Tko uzima i profitira od toga?", ljutit je Pranjić koji je najavio i podnošenje ostavke na mjesto predsjednika Odbora za ratarstvo. 

"Toliko putovanja, pregovora, razgovora, muke, umora pa dogovorimo 300 €, a ministrica dođe i kaže 135. To nam ne treba, poniženje boli i svoju ćemo glavu ponosno držati uspravno", zaključuje pitajući i kako je moguće da su pekarski proizvodi sve skuplji te zašto svi to mirno gledamo. 


Fotoprilog


Tagovi

Žetva pšenice Potpore Mjere pomoći Milostinja HPK Petar Pranjić Mato Brlošić Tomislav Ranogajec Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB