Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za ratarstvo
  • 01.08.2024. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ratari s ministrom: Zakon o poljoprivrednom zemljištu se mora mijenjati, a natječaji evaluirati

Uz zahtjev za evaluacijom provedenih javnih natječaja, na sastanku predstavnika Odbora za ratarstvo HPK s ministrom Dabrom zatraženo je i rješenje pitanja isplata potpora te nepoštenih trgovačkih praksi.

Foto: MPS
  • 1.190
  • 143
  • 0

Pitanje cijena poljoprivrednih proizvoda i nepoštene trgovačke prakse, Zakon o poljoprivrednom zemljištu te isplata potpora, ključne su teme čije su rješenje predstavnici Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivrede komore zatražili od resornog ministra Josipa Dabre. 

"Upozorili smo da proizvođači ostaju bez zemljišta radi administrativnih ograničenja te tražimo evaluaciju provedenih javih natječaja, zaštitu primarnih proizvođača, dosadašnjih posjednika te izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu", otkrio nam je predsjednik Odbora Petar Pranjić nakon sastanka.

Vezano uz potpore, zatražili su da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplati preostalo, izda odluke o isplaćenim i odbijenim potporama te ih pošalje putem elektroničke pošte najkasnije do 31. kolovoza. 

Isplaćeno je više od 490 milijuna eura potpora, ali novi model intervencija ostavlja gorak okus

Traže i hitno financiranje izgradnje malih skladišta i povećanja preradbenih kapaciteta. Ova podrška, ističu, trebala bi uključivati EU fondove i druga sredstva iz državnog proračuna kako bi se osnažila domaća proizvodnja i poticala samodostatnost.

Analiza stanja mlinova i skladišta

Kada je riječ o cijenama poljoprivrednih proizvoda, istaknuli su da njihova analiza pokazuje kako otkupne cijene koje postavljaju veće tvrtke putem svoje burze znatno odstupaju u odnosu na tržišne cijene u okolnim zemljama.

"Ovakvo ponašanje otkupljivača dovodi do propadanja naših proizvođača", naglasili su i podsjetili da člankom 56, Ustava Republike Hrvatske svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život.

"Smatramo da otkupna cijena poljoprivrednog proizvoda ne smije biti niža od proizvodne cijene", poručili su ministru. 

Kako otkrivaju predstavnici Odbora, a na sastanku su uz Pranjića bili Mato Brlošić i Antun Vrakić, dogovoreno je da će sastanak na temu poljoprivrednog zemljišta s ministrom održati tijekom rujna. Također, inicirat će se početkom rujna sastanak s Podravkom, vezano za otkup primarnih proizvoda, pokrenuti mehanizmi i analiza postojećeg stanja mlinova i skladišta te raditi na izmjeni Pravilnika o ugovornim odnosima o otkupu žitarica i Pravilnika o izvještavanju o stanju zaliha.

Novi sastanak dogovorili su za rujan 

Zaključeno je i da će se na razini tri mjeseca održati redoviti sastanci HPK s Agencijom za plaćanja jer isplate svih budućih potpora moraju biti na vrijeme. Uedno, održat će se sastanak vezano za Strateški plan u dijelu raspodjele potpora. 

"Bilo je konstruktivno, puno toga smo iznijeli, raspravili i vjerujem da će se neke stvari pokrenuti. Već u rujnu ide novi sastanak prvensteno oko Zakona o poljoprivrednom zemljište koje je gorući problem", rekao nam je Pranjić. 

Iz Ministarstva poljoprivrede naveli su da je ministar istaknuo da kroz svakodnevne sastanke i konzultacije s različitim poljoprivrednim akterima shvaća da je poljoprivredno zemljište ključni problem.

"Idući naš sastanak će biti na temu izmjene Zakon gdje ćemo napraviti prvi korak prema rješavanju problema sa zemljištem, što će pridonijeti krajnjem cilju, a to je stavljanje fokusa na proizvođače i proizvodnju“, rekao je Dabro.

Prihvatljive eko sheme 

Sa sastanka na kojemu su bili i državni tajnik Tugomir Majdak te načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište Miljenko Rakić, poručili su da nastavljaju pomagati ratarskom sektoru te su Strateškim planom unutar izravnih plaćanja, uz osnovnu potporu dohotku, dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku i dodatnu potporu dohotku za mlade poljoprivrednike, ratarima na raspolaganju i dobrovoljne klimatsko-okolišne intervencije u obliku jednogodišnjih obveza, eko shema.

Od ukupno osam, u ratarstvu je prihvatljivo pet eko shema.

Istaknut je i podatak da je Republika Hrvatska samodostatna u proizvodnji žitarica, posebno obične pšenice pa je tako u 2023. požnjeveno 171.231 ha na kojima je proizvedeno 821.526 tona pšenice.


Tagovi

Odbor za ratarstvo HPK Ministar Josip Dabro Sastanak Zakon o poljoprivrednom zemljištu Isplata potpora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ste vi zvali rogoz/botur (Typha)?
Moja baka zvala ga je korbač i tjerala je komarce s njim.
Željka kaže bambus.

Foto: Shutterstock/Harry Wedzinga