Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 03.11.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ratarima potpore za nadoknadu gubitka do kraja godine?

Otkupna cijena ove je godine bila vrlo niska, a ulaganja visoka zbog čega je država osigurala dodatna sredstva kako bi djelomice nadomjestila gubitke, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak

Foto: Maja Celing Celić
  • 15.721
  • 846
  • 1

U odnosu na prošlogodišnjih miljun tona pšenice, ove smo je proizveli 820.000 tona, čime smo i dalje samodostatni u ovoj proizvodnji. 

Točnije, po pitanju žitarica na razini smo 160 posto samodostatnosti, a kod uljarica 200 posto, čulo se na nedavnom sastanku o jesenskoj sjetvi u HGK Županijskoj komori Osijek, objavio je Radio Osijek

Prema podacima koje je iznio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, ukupan prinos žitarica je na razini od 3,1 milijun tona s tim da prednjači kukuruz s gotovo 2 milijuna tona.

"Kod uljarica se bilježi stabilan prinos od preko 420 tisuća tona te je i dalje pozitivan trend izvoza soje", rekao je i podsjetio da je otkupna cijena ove godine bila vrlo niska, a ulaganja visoka zbog čega je država osigurala dodatna sredstva kako bi djelomice nadomjestila gubitke. 

Evo kad kreće isplata predujma izravnih plaćanja

Podsjetio je da je riječ o potporama iz krizne rezerve od 10 milijuna eura koja će poljoprivrednicima biti isplaćena do kraja ove godine te potporama zbog vremenskih nepogoda od 25 milijuna eura od kojih će većinski dio biti isplaćen također do kraja 2023. godine. 

Vezano uz jesensku sjetvu, istaknuto je da je ječam posijan, a pri kraju je i sjetva pšenice. Relja Kovačić iz Žito grupe rekao je da su ove jeseni ulazni troškovi za 30-tak posto manji nego lani te da veliki proizvođači u idućoj žetvi pšenice očekuju bolje rezultate nego ove godine. 


Tagovi

Jesenska sjetva Županijska komora Osijek Tugomir Majdak Relja Kovačić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje