Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupne cijene
  • 21.12.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ratarima u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja obećane dodatne kontrole otkupljivača

U AZTN-u je održan sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: M. Pavloivć/Ž.R. Kristić
  • 4.579
  • 289
  • 0

Jesu li se otkupljivači žitarica i uljarica udružili u kartel, na što je upozorio i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora, trebale bi odgovoriti pojačane kontrole Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Zbog sumnje na udruživanje, AZTN je već pokrenula postupak protiv dva otkupljivača, no "češljanje" ide dalje. Naime, jučer je u Agenciji održan sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore koji su iznijeli svoj stav o otkupnim cijenama. 

"Imamo razloga za optimizam", rekao nam je prvi čovjek Odbora Petar Pranjić nakon sastanka koji je trajao dva i pol sata i na kojem su iznijeli sve ono na što duže vrijeme upozoravaju. 

"Kako je moguće da je u Mađarskoj tona pšenica 230 eura, a kod nas 110, 120? Imamo najnižu cijenu u odnosu na sve relevantne burze, a k tome smo zakinuti i kod određivanja vlage jer mi dovezemo s 12 posto, oni kažu 14-15 je i zaračunaju nam sušenje pa dodatno ruše cijenu", kaže Pranjić navodeći da su sastanku nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te da vjeruju da će formiranje otkupnih cijena za iduću žetvu biti daleko korektnije za proizvođače. 

Ratari od žetve čekaju obećanih 135€/ha, a najavljena i nova potpora - kad idu obje isplate?

"Nešto se pokrenulo, zakonski i veseli nas", dodaje otkrivajući da su im predstavnici AZTN-a naveli da će provesti kontrole svih otkupljivača, njihove ulazne i izlazne cijene. 

Kazne su, ističe, ogromne, moguć je čak i gubitak licence te se ratari nadaju da će se uvesti više reda na ovom domaćem tržištu. 

"Optimizam je tu, a ako se ne dogodi ništa, žalit ćemo se Copa Cogeci i Bruxellesu. Ne odustajemo", zaključio je. 


Tagovi

AZTN Prijava otkupljivača HPK ŽItarice i uljarice Petar Pranjić Kontrole


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".