Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva potkultura
  • 15.12.2023. 18:00

Relejni usjev: Žitarice i soja na istoj parceli

Dva usjeva se uzgajaju jedan do drugog s određenim vremenskim odmakom, a što je poznato kao relejna ili sjetva potkultura

Foto: Depositphotos/vladvitek
  • 3.089
  • 197
  • 1

Uzgoj dvije kulture, soje i žitarica, na jednoj parceli daje bolji krajnji rezultat. Već je godinama u upotrebi u SAD-u, a sada se ispituje i u Europi.

Dvije kulture na jednoj parceli

Ovakav sustav podrazumijeva manje obrade, tlo je bolje pokriveno i štede se resursi. Dva usjeva se uzgajaju jedan do drugog s određenim vremenskim odmakom, a što je poznato kao relejna ili sjetva potkultura, navodi Agrarheute.

Žitarice su osnovna, dok je soja partnerska kultura. Sjetva žitarica se obavlja na razmak kao kod kukuruza, u širokim redovima ili trakama, a soja usijava u razmake. Ozime žitarice zasjenjuju mlade biljke, korov ni ne proklija i potrebno je manje herbicida. No, zasjenjivanje ne smije biti prejako da ne bi ometalo rast soje. Kada se obavi žetva žitarica, ona nastavlja s rastom i razvojem. Sličan princip se testira i s drugim kulturama u mješovitom uzgoju, u mješavinama ili u podzasijanim ili dodatnim usjevima.

Ukupan rezultat je bolji

Prilikom žetve visina košenja žitarica je iznad soje, što joj u pravom trenutku daje dovoljno svjetlosti za dobar prinos. Gubici u slabijoj žetvi žitarica nadoknađuju se prinosom soje tako da je ukupna dobit veća nego s pojedinačnim kulturama.

Istraživači provode praktična ispitivanja na ekološkim farmama kako bi testirali ovakvu tehniku kultivacije. U Švicarskoj su se neke kompanije i drugi akteri udružili u interesnu grupu Relay Intercropping kako bi razvili relejnu sjetvu pod tamošnjim uvjetima.


Tagovi

Relejna sjetva Sjetva soje Sjetva žitarica Sjetva potkultura Žitarice i soja Rezultat sjetve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje