Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rujanska sjetva
  • 01.09.2024. 07:30

Rokovi sjetve uljane repice se pomiču na kraj rujna?

Ako je suho kao ove godine, onda bolje pratiti prognozu i probati sijati dan-dva prije kiše, te svakako ići na dublju sjetvu, poručuje prof.dr.sc. Bojan Stipešević. Na što paziti?

Foto: Shutterstock/Leitenberger Photography
  • 136
  • 0
  • 0

"Optimalni rokovi iz literature su pregaženi klimatskim promjenama, to je svima očito. Dakle, ne treba čitati rokove, nego iskljuviti zašto su se preporučivali kao takvi", komentira prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek datum sjetve uljane repice, a koja se preporuča krajem kolovoza i početkom rujna. 

Zemlja je suha, temperature i dalje ljetne, a promjena vremena nije na vidiku niti idućih deset dana. 

Pomaknuti rokove na kraj rujna

Stipešević kaže kako je za uljanu repicu bitno da proklije i razvije rozetu prije zime, barem 6-8 parova pravih listova, kako bi bila spremna za hladno razdoblje. Dakle u toj fazi mora biti prije temperaturnog praga od 5°C. 

"Rokovi se mogu pomaknuti prema kraju rujna ukoliko je temperatura visoka, a je", savjetuje ovaj stručnjak. 

Ističe kako je za optimalan predzimski razvoj ozime uljane repice potrebno voditi računa o nekoliko faktora. Gustoća treba biti od 30 do 40 biljaka/m2 kod hibrida i od 40 do 60 biljaka/m2 kod sorti, a da pojedinačne vitalne biljke moraju imati 8-10 razvijenih listova kao i snažno razvijen korijenov sustav biljke, veći od 8 mm promjera vrata korijena dok bi dužina korijena trebala biti veća od 20 cm. Podsjeća da bi uljana repica trebala prijeći u stadij razvitka rozete tijekom zime i ne prelaziti dužinu izdanaka od 2 cm. 

Vlaga u tlu 

Kao i bilo kojoj kupusnjači, i uljanoj repici treba dosta vlage za pokretanje klijanja, a što se može osigurati u normalnim uvjetima konzervacijskom obradom tla nakon pretkulture, odnosno ostavljanjem malča i žetvenih ostataka na površini, i/ili plitkom obradom, prašenje strnjaka i sl.. 

"Dakle, lopatu u ruke i par štih-probi da se utvrdi da li ima vode u zoni klijanja, a to je do 10 cm dubine tla. Ako je suho kao ove godine, onda bolje pratiti prognozu i probati sijati dan-dva prije kiše, te svakako ići na dublju sjetvu do 3-4 cm, čak i do 5 cm", kaže Stipešević upozorivši na moguću zamku. 

Naime, ako padne kiše toliko da sjeme krene, a poslije nema vode, opet nastaje problem za kojega nema rješenja.  

"Bolje je i kasniti s rokom sjetve i dočekati kiše, za klijanje, nicanje i početni rast nego ići "po kalendaru" i sjeme posijati prerano, jer onda može biti problem da korovi iznad sjemena krenu na vlagu od rose i zakorove zasijanu površinu prije nego repica krene u nicanje", zaključuje Stipešević. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva uljane repice Kasnija sjetva Optimalni rokovi Bojan Stipešević Rujanska sjetva Ozima kultura Korovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.