Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.07.2023. 18:00

Rusija ima velike zalihe pšenice - izvoz će dodatno rušiti cijenu, a što je s ukrajinskom?

Potražnja za ruskom pšenicom je i dalje velika zbog njezine sve veće konkurentnosti. Broj isporuka je rekordan za srpanj. Crnomorski sporazum o koridoru za žitarice je i dalje upitan

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 3.297
  • 176
  • 0

Izvoz ruske pšenice u srpnju procjenjuje se na 3,7-4,1 milijuna tona u odnosu na prosječnih 2,8 mil. t. Izvoz podupiru povoljni tržišni uvjeti i rekordno visoke zalihe pa bi broj isporuka mogao biti također rekordan za ovaj mjesec, predviđa ruska konzultantska tvrtka SovEcon. 

Sve veća konkurentnost 

Prema njihovim podacima od 11. srpnja količina sklopljenih ugovora o prodaji pšenice skočila je na 4,5 mil. t u odnosu na 2,2 mil. t 7. srpnja i 1,1 milijun tona početkom lipnja.

Potražnja za ruskom je i dalje velika zbog njezine sve veće konkurentnosti, ističu u SovEcon-u. Cijena joj je 232,5 USD, odnosno 210,94 eura za tonu, za razliku od one na pariškom Matifu gdje košta 252 USD/t. 

Početkom lipnja zalihe su bile 15,6 mil. t, u usporedbi s 9,7 mil. t prošle godine, procijenio je Rosstat. U SovCeconu komentiraju da bi ruski izvoz mogao predstavljati dodatni pritisak na pad cijena ove žitarice na globalnoj razini. 

Stiže jeftina ruska pšenica i remeti planove EU izvoznika?

U međuvremenu, još uvijek nema dogovora o obnovi crnomorskog sporazuma o žitaricama koji traje do 17. srpnja. Moskva kaže da ne vidi osnove za produženje, a treba napomenuti i da su ruske okupacijske snage u ponedjeljak dronovima napale jednu od luka u Odesi.

Što ako se sporazum ne obnovi?

U slučaju da zaista ne dođe do produženja, cijene nekih osnovnih namirnica bi mogle porasti, pišu analitičari Reutersa. No, situacija je ipak bolja nego u mjesecima nakon početka rata, u veljači 2022. jer je poboljšana opskrba žitaricama koje umjesto iz Ukrajine dolaze iz drugih zemalja, odnosno Rusije i Brazila. 

Cijene pšenice, prema Reutersu, ove su godine pale oko 17 posto, a za kukuruz oko 26 posto.

Za vrijeme trajanja ovog pakta Ukrajina je uspjela izvesti 32,8 mil. t poljoprivrednih proizvoda, uključujući 16,8 mil. t kukuruza i 8,9 mil. t pšenice. Prije rata je izvozila otprilike 25 do 30 mil. t kukuruza godišnje, uglavnom preko Crnog mora, i 16 do 21 mil. t pšenice.

U slučaju da se sporazum ne obnovi, ovaj koridor može funkcionirati i bez Rusije uz veliko "ali". Naime, tada će vjerojatno porasti premije osiguranja od ratnog rizika koje se naplaćuju prilikom uplovljavanja u područje Crnog mora, a već sada koštaju tisuće dolara. Pitanje je i bi li brodovlasnici pristali na takav rizik. 

Što će Ukrajina uopće izvoziti i kome?

No, treba li uopće Ukrajini ovaj koridor budući da je ove godine posijano manje kukuruza i pšenice, pitaju se. Američko ministarstvo poljoprivrede prognoziralo je da će izvoz kukuruza pasti na 19 mil. t, što je pad u odnosu na 27 milijuna iz prethodne sezone i znatno ispod rekordnih 30,3 mil. isporučenih u sezoni 2018./19., kada je činio 17% globalne trgovine.

Očekuje se da će izvoz pšenice pasti na 10,5 mil. t (u prethodnoj sezoni 16 mil., a 21 milijun u 2019./20., odnosno 11% svjetske trgovine).

Rekordno visoka globalna proizvodnja žitarica - pokazuju prognoze

Izvoz kopnenim putem preko EU zemalja je problematičan i zbog logističkih problema, ali i zato jer se očekuje veća žetva u istočnoj Europi zbog čega bi luke poput rumunjske Constante mogle imati problema s količinama, zagušenjem i kašnjenjem u isporuci. A tu je i animozitet nekih EU zemalja prema ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima. 


Tagovi

Ruska pšenica Cijena pšenice Zalihe Crnomorski sporazum Izvoz pšenice Žetva 2023.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva u punom jeku 😎🤞