Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 28.05.2024. 16:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

RWA prezentirala najjači sortiment pšenice na hrvatskom tržištu, evo koji su im aduti

Kao tržišni lider jamčimo najbolje sjeme žitarica koje će osigurati izvrsne prinose i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, poručio je Andrej Dean, direktor tvrtke RWA Hrvatska.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.525
  • 370
  • 2

Tvrtka RWA Hrvatska održala je Centralni dan polja u Križevcima na kojem je predstavila šest sorti pšenice koje će ponuditi tržištu iduće sezone. Riječ je, istaknuli su, o najjačem sortimentu ove kulture na hrvatskom tržištu.

"Još od osnivanja 1998. naša tvrtka gradi pouzdani odnos s partnerima farmerima, koji temelji na visokoj razini kvalitete naših proizvoda", istaknuo je direktor Andrej Dean i dodao da su uložili ogromna sredstva u nove proizvođačke segmente. Primjerice, u pakirnicu mineralnih gnojiva i pakirnicu sjemena u Osijeku, u tvornicu stočne hrane i silos u Ivanić Gradu, a sve kako bi bili što ekspeditivniji te kako bi tim investicijama zaokružili ciklus svoje ponude.

RWA Hrvatska je, kaže, lider po prodaji sjemena ozime pšenice s oko 30 posto tržišnog udjela, a lani ih je Hrvatska agencija za poljoprivedu i hranu (HAPIH) proglasila i najvećim dorađivačem sjemena u RH. 

"Kao tržišni lider jamčimo najbolje sjeme žitarica koje će osigurati izvrsne prinose i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju", naglasio je prvi čovjek tvrtke dodajući da neprestano rade na razvoju novih sorti sjemena žitarica koje će zadovoljiti potrebe modernih poljoprivrednika.

Njihovi klijenti imaju pristup najnovijim i najučinkovitijim, ali i najprofitabilnijim proizvodima na tržištu. "Naš vrhunski tim stručnjaka već godinama na terenu pruža savjete i podršku poljoprivrednicima koji koriste naše proizvode. Nudimo pouzdanost i visoku razinu podrške kako bi postigli najbolje rezultate", naveo je. 

Vladarica hrvatskih polja pšenice i dvije nove perjanice

Kada je u pitanju najjači sortiment pšenice na hrvatskom tržištu, kojeg su predstavili brojnim uzvanicima, riječ je o svih šest sorti koje će ponuditi poljoprivrednicima za jesensku sjetvu - Graindor, Sofru, Izalco, Obiwan, Solenzara i Kilas.

Pojednostavljeno, rekao je Igor Ribarić, voditelj portfelja sjemena, predstavili su nekoliko sorti koje su već udomaćene i koje se odlično prodaju na hrvatskom tržištu, ali i nove koje uvode u široku proizvodnju.

Centralni dan polja održan je u Križevcima

Sorte Graindor i Izalco, iako nešto starije genetike, još su vrlo tražene na tržištu Hrvatske, a i izvan nje. Predstavili su i vladaricu naših polja pšenice - Sofru, jedna od najprodavanijih u hrvatskoj povijesti. Uspješno su uveli u proizvodnju i sortu Obiwan, koja ima prinos na nivou Sofru, ali, kaže, bolju otpornost na bolesti i to posebice na jako opasnu žutu hrđu.

"Od ove sezone uvodimo u širu proizvodnju visokoprinosnu sortu Solenzara, koja je u pokusima nadjačala sve dosadašnje rekordne prinose. Solenzara je vrlo prilagodljiva sorta pogodna za sva uzgojna područja", objasnio je Ribarić.

Uz nju, predstavili su i sortu Kilas, najnoviju perjanicu, vrhunsku visokoprinosnu krušnu pšenicu koja ima fantastičan prinos i dobru kvalitetu zrna.

"Imamo pšenice koje mogu odgovoriti na zahtjeve raznih segmenata tržišta", ponosno kaže. 

Dodao je i da možemo vidjeti da je vegetacija pšenice i ječma ove godine nešto ranija, minimalno dva tjedna nego prijašnjih godina, ovisno o tlima, vremenskim uvjetima i početku sjetve. Unatoč tome, njihove sorte pšenice su u vrlo dobrom stanju, poglavito tamo gdje je primjenjena kvalitetna agrotehnika, koja uključuje i zaštitu od bolesti. Pšenice izgledaju dosta dobro, bez obzira na skraćenu vegetaciju i ranije klasanje.

"Stoga očekujem da će naši poljoprivredni proizvođači i ove godine ostvariti dobre rezultate", istaknuo je Ribarić. 

Vrhunska agrotehnika za vrhunske rezultate

Na Centralnom danu polja predstavljen je i RWA program gnojiva i zaštite bilja. Krešimir Grgić, voditelj portfelja gnojiva i zaštite bilja, naglasio je da se vrhunski uspjesi ne mogu ostvariti bez vrhunske agrotehnike, u kojoj gnojidba i zaštita bilja igraju veliku ulogu.

I dalje vladarica hrvatskih polja pšenice

Tvrtka u segmentu gnojiva provodi strategiju dodane vrijednosti za svoje partnere. Ta dodana vrijednost, pojasnio je, seže dalje od najkonkurentnije cijene, jer podrazumijeva i osiguranje pravodobne količine gnojiva, što je osobito važno u današnje vrijeme kada kupci odgađaju odluku o kupnji do posljednjeg trenutka.

"Naša su gnojiva produkt najsuvremenije tehnologije i osiguravaju bolju iskorištenost hranjivih tvari. Naša velika prednost pred konkurencijom je i logistika, sposobnost da u kratkom roku osiguramo velike količine gnojiva, a zahvaljujući vlastitoj pakirnici za velika i mala pakiranja u mogućnosti smo odgovoriti na sve zahtjeve kupaca i ponuditi rješenja prilagođena korisniku", istaknuo je.

Grgić je naveo i da, budući da je tvrtka RWA u zaštiti bilja zastupnik i distributer većine robnih marki, proizvođačima u svakoj situaciji mogu ponuditi adekvatno rješenje. Što je jako važno, posebice u godini kakva je bila ova.

"Godina izuzetno brze vegetacije, a zbog visokih temperatura imali smo veliki pritisak insekata, pa su se tražili najkvalitetniji fungicidi", podsjetio je dodajući da svojim partnerima osiguravaju i potpunu pokrivenost s repromaterijalom, od sjemena, mineralnih gnojiva do sredstava za zaštitu bilja, po konkurentnim cijenama, kao i stručnu podršku koja poljoprivrednike prati tijekom cijelog procesa proizvodnje.

"Upravo je ta dodana vrijednost naša najveća komparativna prednost, zahvaljujući kojoj, zajedno s našim poljoprivrednicima, osiguravamo zajednički uspjeh", rekao je.

Besplatna usluga uzimanja uzoraka tla

Na Danu polja demonstriran je i rad vozila za automatsko uzimanje uzoraka tla te je predstavljena nova usluga tvrtke - određivanje zona plodnosti, automatizirano sondiranje i analiza tla, te izrada karata gnojidbe ili miješanje gnojiva prema analizi i potrebama kupaca.

Trošak mineralne gnojidbe, rekao je Grgić, je najveći pojedinačni trošak u poljoprivrednoj proizvodnji, zato je jako važno osigurati da ono biljci daje što joj je najpotrebnije i to u količinama koje su joj potrebne. Svojim partnerima - poljoprivrednim proizvođačima stoga nude kompletnu uslugu, od određivanja točaka uzorkovanja, korištenje višegodišnjih satelitskih vegetacijskih indeksa do automatiziranog, strojnog uzimanja uzoraka po tim točkama, zatim bilanciranja te prilagođenu formulaciju koja odgovara potrebama tla i kulture.

"Usluga uzimanja uzoraka je besplatna svim sadašnjim i novim kupcima RWA gnojiva i sjemenskog materijala", naglasio je. 

 Demonstriran je i rad vozila za automatsko uzimanje uzoraka tla

S prezentacijama su bili izuzetno zadovoljni njihovi brojni partneri te poljoprivredni proizvođači.

"S tvrtkom RWA surađujemo već više od dvadeset godina, praktično od početka njihovog poslovanja u Hrvatsko. Suradnja je dugogodišnja, kontinuirana i na visokoj razini", pohvalio je agronom Dejan Mendaš iz Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica. 

Kako je otkrio, za njih rade sjemensku pšenicu sorte Sofru, ove godine na nekih stotinjak hektara, a ranijih godina su radili i druge sorte. "Sofru je sorta koja se prinosom, ali i drugim karakteristikama, pokazala kao najpovoljnija za naše klimatske uvjete", ocijenio je Mendaš. 

 Na Centralnom danu polja, na kojem su uzvanici spojili ugodno s korisnim, organiziran je i bogati zabavni program, čija je glavna atrakcija bila jahanje mehaničkog bika. 


Fotoprilog


Tagovi

Centralni dan polja RWA Hrvatska Andrej Dean Igor Ribarić Sorte pšenice Gnojivo Zaštita bilja Krešimir Grgić


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍