Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 28.09.2023. 09:00

S tržišta se povlači sredstvo za zaštitu bilja na bazi aktivne tvari dimoksistrobin

Riječ je o aktivnoj tvari koju sadrži fungicid za zaštitu ratarskih kultura. Registracija mu se ukida s datumom 31. siječnja 2024.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 8.258
  • 445
  • 2

S tržišta Republike Hrvatske povlači se sredstvo za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari dimoksistrobin, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ono se na našem tržištu nalazi pod trgovačkim nazivom PICTOR, a ukida mu se registracija s datumom 31. siječnja 2024. Vlasnik registracije je tvrtka BASF SE.

Inače, ovo sredstvo je služilo za zaštitu ratarskih kultura od bolesti. Njime se štitio suncokret od sive, crne i koncentrične pjegavosti te uljana repica od bijele truleži i koncentrične pjegavosti. Osim dimoksistrobina, sadržavalo je i aktivnu tvar boskalid.

"Provedbenom uredbom Komisije (EU) 540/2011 i (EU) 2015/408 оd 10. srpnja 2023. o neproduljenju odobrenja aktivne tvari dimoksistrobin, koja je stupila na snagu 31. srpnja 2023. godine, propisano je da države članice moraju oduzeti registraciju sredstvu za zaštitu bilja koji sadržava spomenutu aktivnu tvar", navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, na tržištu RH bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstvu za zaštitu bilja PICTOR do 30. svibnja 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstvu za zaštitu bilja do 31. srpnja 2024.


Tagovi

Povlačenje s tržišta Dimoksistrobin PICTOR Ministarstvo poljoprivrede Zaštita uljarica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.