Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 21.06.2023. 12:00
  • Zagrebačka, Šemovac Breški

Saša Baček: Unatoč nestabilnom vremenu, ne strahujemo za prinos pšenice

Obitelj Baček se ratarstvom počela baviti s pet hektara, a sada obrađuju 180 od čega imaju vlastitih 80. Većinom siju pšenicu, a otkrili su nam kojim sortama su vjerni već godinama.

Foto: Marija Jurišić
  • 3.339
  • 368
  • 0

Prije 27 godina Saša Baček iz Šemovca Breškog ušao je u ratarstvo i to s pet hektara. Kasnije je polako širio svoja polja pod žitaricama.

"Neke smo površine naslijedili od mog djeda koji se bavio poljoprivredom dok je ocu to bio hobi. Kasnije sam ja to preuzeo i sada smo na 180 hektara, a naših je 80", rekao nam je Baček.

Da se ne isplati, kaže, ne bi to radili. "To treba voljeti, onda se isplati. Imamo sina te mu polako prepuštamo vođenje gospodarstva", istaknuo je.

Naime, Sašin nasljednik Josip ima želju i volju nastaviti obiteljsku tradiciju, a na njivi je počeo raditi odmalena. "Od svoje možda 5. godine. Ma lažem, otkad sam se rodio sam na traktoru", našalio se Josip.

Josip Baček: U žetvi vidimo cjelogodišnji trud

Nije se, dodaje, odlučio na potez da se iseli iz Lijepe naše jer cijeni obiteljski posao. "Odmalena me uvode u ovaj posao. Bez veze bi bilo to sve ostaviti", poručio je.

Bliži se žetva, a pšenica izgleda obećavajuće

Zahtjevan posao u poljoprivredi ne pada mu teško, pogotovo kada se uloženi trud i sredstva isplate. Najdraži period godine mu je kad žanju i beru svoje kulture.

"Tada vidimo cjelogodišnji trud, koliki je prinos te kvaliteta zrna", ističe ovaj mladi ratar. Već sada se zna da će prinos pšenice na njihovim poljima biti izvrstan, jer imaju pouzdanu sortu koja uvijek da odličan rezultat.

"Zasijana je u roku. To je bilo početak listopada. U proljeće je bilo dosta padalina, zbog čega sada radimo treću zaštitu fungicidom", napominje njegov otac dodavši da pšenicu siju na 50 posto površina.

Tvrtki RWA vjerni 15-ak godina

Većinom siju Graindor sortu tvrtke RWA Hrvatska za koju kaže da je otporna na bolesti i ostvaruje dobar prinos. "S njima surađujem 15-ak godina i od njih kupujemo većinom sav repromaterijal. Čak i zaštitu i drugo sjeme", dodao je.

Provjerili smo koje sorte ozime pšenice donose visoke prinose i što je novo u ponudi ove tvrtke.

"RWA Hrvatska ima vrlo bogat i kvalitetan sortiment ozime pšenice. Sorte Sofru i Graindor nije potrebno posebno predstavljati jer su one postale standardi za visokoprinosne ozime pšenice, a sorta Izalco za visokokvalitetne pšenice", kazala je Ivana Kemenović Mihoković, voditeljica prodaje zapad tvrtke RWA.

Ivana Kemenović Mihoković iz tvrtke RWA Hrvatska

Kaže da se njihova novija sorta Obiwan sve više širi hrvatskim njivama zahvaljujući odličnom prinosu, dobroj otpornosti na bolesti i poboljšanom sadržaju proteina.

"U novoj sezoni počinjemo u širu proizvodnju puštati novu visokoprinosnu krušnu sortu Solenzaru od koje puno očekujemo jer je u pokusima pokazala visoke prinose", kazala je zaključivši da su upravo one ono što najviše zanima i obitelj Baček, na čijim se poljima dogodine možda nađu i nove sorte.


Tagovi

Saša Baček Josip Baček Ivana Kemenović Mihoković Ratarstvo Sorte pšenice Graindor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/