Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Motivacija ratarima
  • 06.09.2023. 17:20
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Siguran otkup i rast cijena - treba li razmisliti o duhanu?

Najbolje organizirana poljoprivredna proizvodnja po prvi put se predstavlja u Gudovcu. Hrvatski duhani investiraju u povećanje proizvodnje i traže nove partnere.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 2.727
  • 220
  • 1

Na poljima duhana berba je u tijeku, tek se očekuju ovogodišnji prinosi.  Kakva je situacija u proizvodnji ove visoko dohodovne kulture dovoljno govori činjenica da je duhan danas jedina poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj koja čini značajan udio u ukupnoj europskoj proizvodnji, i to 6 posto. 

Godišnja vrijednost proizvodnje iznosi više od 20 milijuna eura, što je, primjerice, tri puta više od ukupne godišnje vrijednosti proizvodnje maslinova ulja ili 50 posto ukupne proizvodnje voća u Hrvatskoj.

Zahvaljujući sve većoj razini automatiziranosti u svim fazama proizvodnje i stalnom poticanju investiranja u tehnologiju od strane otkupljivača, duhan je i iznimno profitabilna poljoprivredna kultura, koja je brojnim poljoprivrednicima osigurala kvalitetan i stabilan život.

Najviše ga se proizvodi u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, gdje čini značajan udio u gospodarstvu ovih županija.

Sadnja duhana u Virovitici.

Vodeći otkupljivač koji otkupi oko 85 posto ukupno proizvedenog duhana od oko 250 proizvođača, je tvrtka Hrvatski duhani iz Virovitice, koja je dio jedne od najvećih multinacionalnih kompanija BAT-a, s tvornicom u Kanfanaru u kojoj se proizvode cigarete i ostali duhanski proizvodi. Ta kompanija u Hrvatskoj drži i nacionalni lanac kioska iNovine, ali i distribuciju novih kategorija proizvoda u Rijeci.

Berba se radi mehanički

Hrvatski duhani organizator su domaće proizvodnje ove kulture već dugi niz godina. Prema riječima poljoprivrednika koji s njima rade, stabilan su partner koji im pruža tehnološku i financijsku podršku za investicije kojima povećavaju proizvodnost. 

A da je podrška tehnologa na terenu iznimno važna, najbolje se moglo vidjeti nakon oluje koja je napravila strašnu štetu na duhanu. Ekipa stručnjaka na poljima je primjenila napredne metode, pa je berba bila uspješna te rezultirala prinosom od 1500 kg  duhana po hektaru, što najbolje pokazuje otpornost ove kulture.

Ovaj vikend u Gudovcu saznajte sve o pokretanju proizvodnje duhana

Hrvatski duhani su protekle dvije godine povećali otkupnu cijenu za više od 50 posto, a unazad tri godine pokrenuli i najveći investicijski projekt u održivost ove proizvodnje. Tako je polovica berbe duhana ove godine odrađena mehanički. 

"U tri godine od pokretanja programa mehaničke berbe Hrvatski duhani financirali su nabavku 72 mehanička berača s kojima je lani obrano 55 posto ukupnih površina. Na taj način proizvođačima štedimo trošak radne snage, podižemo profitabilnost, ali i uklanjamo i najveću zapreku širenju proizvodnje, a to je nedostatak radne snage'', objašnjava koordinator proizvodnje u HD-u Draško Ćurić.

Mehanički berač duhana uštedio je poljoprivrednicima vrijeme i novac.

Upravo nedostatak radnika za berbu, potaknuo je i Maria Poldrugača, koji je već 25 godina njihov kooperant, da uloži u mehaničke berače. Zadovoljan je suradnjom s otkupljivačem koji otkupi sav duhan koji pobere, bez obzira o kakvoj je klasi riječ.

’Prije tri godine, zahvaljujući kreditiranju HD-a, kupio sam mehanički berač, što mi je bitno olakšalo proizvodnju. Ručno branje je vrlo izazovno, preskupo, a i nemoguće je pronaći radnike. Sve te izazove riješio nam je mehanički berač", objasnio je Mario Poldrugač.

Motivacija ratarima da uđu u proizvodnju

Nabava mehaničkih berača značajno je smanjila troškove za radnu snagu u berbi, i riješila problem nedostatak berača, što je bilo navjeća kočnica za povećanje proizvodnje. Sada planovi za povećanje održive i profitabilne proizvodnje duhana mogu biti još ambiciozniji.

Prilika je tu, ne samo za povećanje proizvodnje kod sadašnjih proizvođača, nego i motivacija ratarima koji se do sada nisu bavili ovom proizvodnjom. Naime, ulaganja za ulazak u duhansku proizvodnju nisu značajna, a visina povrata i stabilnost proizvodnje čini duhan vrlo zanimljivom opcijom poljoprivrednicima.

Svi koji se vide u tome pozvani su u Gudovac, na 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji se održava gdje će predstavnici Hrvatskih duhana od 8. do 10. rujna 2023. biti na raspolaganju sve informacije i odgovoriti na pitanja, na svom info-pultu u Paviljonu 2. 

Duhan je iznimno dohodovna kultura, pa su ratari zainteresirani za uzgoj.

Održat će i prezentaciju s praktičnim primjerima kako krenuti sa sadnjom, u subotu, 9. rujna u Maloj sajamskoj dvorani od 14 do 15 sati.  Kako to izgleda u praksi, svi zainteresirani moći će vidjeti u utorak, 12. rujna kod obitelji Bokan, na čijem se gospodarstvu sadnja, branje i sušenje duhana odvija mehanizirano.

Otkup svih količina i zajamčena cijena

Obiteljsku tradiciju proizvodnje duhana, nakon završenog Agronomskog fakulteta, nastavio je i Ivan Kovačić. Unatoč izazovnoj godini, zadovoljan je ovogodišnjom proizvodnjom. Prosječan prinos mu je oko tri tone po hektaru, što je iznad prosjeka, a na površini gdje navodnjava ubere i oko četiri tone. Ove je godine povećao površinu pod duhanom za trećinu, jer vidi potencijal u ovoj kulturi.

"Volim ovaj posao, vidim u njemu budućnost i u Hrvatskim duhanima imam pouzdanog partnera koji nas dobro prati u proizvodnji. Proizvodnja duhana je zaista jedna ozbiljna proizvodnja, nema nepoznanica, a mi poljoprivrednici smo potpuno sigurni i u otkup i cijenu", kazao je Ivan Kovačić.

Gdje ne možemo dobiti više od 5 tona po hektaru kukuruza, duhan je najbolji izbor

Proizvodnja duhana pokazala se kao jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Svi proizvođači već kod ugovaranja znaju da će uz otkup svih količina dobiti i minimalno zajamčenu otkupnu cijenu. A otkupna cijena raste s kvalitetom pa oni koji ulože dodatan napor mogu ostvariti i iznadprosječne prihode.

‘’Stabilni uvjeti proizvodnje i siguran otkup svih proizvedenih količina, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus Hrvatskih duhana na održivost proizvođača osiguravaju našim kooperantima kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost. Pri tom smo fokusirani i na održivost poslovanja, te se proizvodnja duhana organizira i prati sukladno ESG standardima - vodi se računa o okolišu, sigurnosti i socijalnim aspektima proizvodnje’’, naglasio je Predrag Petrović, rukovoditelj odjela održivosti proizvodnje u ovoj tvrtki.

Duhan, naglašavaju iskusni duhanci, trpi čak i slabije kvalitetnu zemlju i može postići odlične prinose na takvoj podlozi. U Hrvatskoj imamo veliko znanje i tradiciju ove proizvodnje, imamo snagu multinacionalne kompanije BAT iza sebe, što nam daje odličan okvir za širenje proizvodnje, naglasili su iz Hrvatskih duhana koji pozivaju sve zainteresirane poljoprivrednike da ih posjete ovaj vikend na sajmu u Gudovcu.


Tagovi

Otkup duhana Proizvodnja duhana Hrvatski Duhani BAT Draško Ćurić Mario Poldugač Ivan Kovačić Predrag Petrović Mehanički berači duhana


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com