Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov
  • 22.07.2013.

Širenje travnih korova i problemi u ovogodišnjoj žetvi

Porast travnih korova u žitaricama...

  • 773
  • 75
  • 0

Ovogodišnja žetva pokazala je da je brojnost travnih korova u žitaricama u stalnom porastu. Problem više nije ograničen na samo Zapadni i Centralni dio Hrvatske, već se sve više travnih korova (prvenstveno Apere spp. - slakoperke) viđa i u istočnim krajevima.

Jedan od najvećih problema je da se slakoperka u usjevu zamijećuje relativno kasno, a najuočljivija je neposredno pred žetvu. Baš tada i pričinjava najveće štete jer svojom brojnošću može u potpunosti zasijeniti usjev i to u trenutku kada mu je sunčeva svjetlost najpotrebnija (vrijeme nalijevanja zrna).

Netretirano polje pšenice
Tretirano polje pšenice

Upravo to je razlog zašto je ovaj nemilosrdni korov i dobio nadimak "kradljivac uroda br. 1" - već i prosječna tj. uobičajena brojnost može sniziti urod i preko 30% (što je vidljivo i iz brojnih OptiTech pokusa u RH).

Kako se ovakva razočaranja u samom „finišu“ proizvodnje žita ne bi ponavljala, Syngenta preporuča najučinkovitiju kombinaciju herbicida, posebno širokog spektra djelovanja - Filon + Logran!

Idealno vrijeme primjene je jesen, nakon sjetve žitarica, kada korovi još nisu stigli počiniti prve štete (uzeti hranjiva).

U prilogu članka nalazi se PDF dokument o zaštiti žitarica.

Syngenta Agro d.o.o.
10000 Zagreb
Samoborska 147
tel: +385(0) 1 388 76 70


Dokumenti


Partner