Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 30.06.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Sjeme je prvi i jedan od najvažnijih inputa u poljoprivredi, gdje je Hrvatska s proizvodnjom?

Već 26. godišnji sastanak dorađivača sjemena i 6. dan otvorenih vrata prijavljivača postregistracijskih pokusa, održan je u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Osijeku.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.541
  • 152
  • 0

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Osijeku, održao je već 26. godišnji sastanak dorađivača sjemena i 6. dan otvorenih vrata prijavljivača postregistracijskih pokusa na koje se odazvalo čak 40 domaćih stručnjaka iz područja sjemenarstva.

Kako je istaknuo dr.sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice HAPIH-a i voditelj Centra, naša je zemlja u proizvodnji certificiranih količina sjemena treća po soji, peta u proizvodnji tritikalea, šesta ozimog ječma te sedma na području proizvodnje sjemena ozimog ječma i pšenice. Razlog ove visoke pozicije u Europskoj uniji, kaže, je postojanje sustavnog oplemenjivačkog rada glavnih ratarskih kultura. 

Čuli smo da je sjeme prvi i jedan od najvažnijih inputa u proizvodnji. Ako bi gledali ukupnu sjemensku proizvodnju u EU, Hrvatska je na 16. mjestu. Međutim kada se gleda veličina same države i broj stanovnika, RH za glavne ratarske kulture po pitanju sjemenske proizvodnje pripada samom vrhu. Trenutno smo treća zemlja po sjemenskoj proizvodnji soje.

Rastu površine pod sojom

Inače, površine pod sojom u EU narasle su za čak 20,5 pošto i iznose 52.544 hektara što je povećanje za skoro 9 posto. Lider u proizvodnji je Italija, a slijede ju Rumunjska i Hrvatska koja bilježi najveće površine u svojoj povijesti.

 Hrvatska je u proizvodnji certificiranih količina sjemena treća po soji, čuli smo u HAPIH-u

Jukić je otkrio i da je oko 88 posto sjemenske proizvodnje i oko 80 posto ukupno dorađene količine sjemena locirano u pet slavonskih županija, među kojima je Osječko-baranjska županija lider po pitanju proizvodnje i dorade.

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo koji djeluje u sklopu HAPIH-a, nacionalno je ovlašteno tijelo za provođenje poslova iz područja sjemenarstva i rasadničarstva, priznavanja poljoprivrednog bilja pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede. Sve aktivnosti se obavljaju prema Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, te o zaštiti biljnih sorti, o hrani, ali i onom o GMO-u, te svakako o Zakonu o HAPIH-u.

Sjemenska proizvodnja strnih žitarica u RH povećala se za više od 860 ha

Glavne aktivnosti su nadzor i certificiranje sjemena i sadnog materijala te priznavanje i zaštita novih biljnih sorti. Tu je i skrb o biljnim genetskim izvorima, ali i ispitivanje sjemena, detekcija i kvantificiranje GMO-a u sjemenu, hrani, ali i hrani za životinje. "Edukacijski smo centar u sektoru sjemenarstva za domaće i strane stručnjake, znanstvena i stručna podrška Ministarstvu poljoprivrede”, rekao je Jukić podsjećajući da je prošlo 252 godine od osnutka prvog pokušališta u Hrvatskoj.

Oporavak sektora

Također, 155 godina od prvih opisnih sortnih pokusa, 140 godina prvog hrvatskog propisa o sjemenu, 130 godina oplemenjivanja i sjemenarstva, 93 godine od osnivanja komisije za priznavanje sorata i 25 godina od osnivanja nacionalnog ovlaštenog tijela po pitanju sjemenarstva i rasadničarstva – tadašnjeg Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo koji danas kao Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo čini ustrojstvenu jedinicu HAPIH-a.

Dodao je i kako posljednjih pet godina dolazi do postupnog oporavka sektora odnosno proizvodnje sjemena za 26,15 pošto i certificiranih količina sjemena za 25,56 posto. Ako bi gledali strne žitarice rast do danas iznosi čak 39,4 posto u odnosu na prethodnu godinu te imamo povećanje proizvodnje za 868 hektara., što iznosi 7,3 posto.

Prema podacima koje su iznijeli, u 2023. godini dorađeno je 37 različitih biljnih vrsta s ukupno gotovo 72.200 t sjemena. Najviše ozime pšenice (oko 40.420 t), ozimog ječma (oko 10.810 t), soje (oko 8.400 t), kukuruza (oko 4.740 t), jarog ječma (oko 3.500 t) i pšenoraži (oko 1.460 t).

U sklopu otvorenih vrata, obišli smo i kontrolna polja strnih žitarica i postregistracijskih pokusa strnih žitarica i soje kojim su obuhvaćene 53 sorte od kojih 31 ozime pšenice, 14 ozimog ječma i osam soje.

Nadzor certificiranih partija sjemena 

U procesu proizvodnje, istaknuto je, bitnu ulogu ima dodatni nadzor certificiranih partija sjemena koji se obavlja u kontrolnom polju sjetvom certificiranih uzoraka sjemena (utvrđivanje indentiteta sorte i sortne čistoće). Svaka parcelica se ocjenjuje i izdaje se zapisnik. Također, za svaku postoji standardni uzorak čuvan u klima komori, te se s njim provodi utvrđivanje sortnosti.

Obišli smo i pokusne parcele 

O postregistracijskim pokusima govorio je dr.sc. Ivan Varnica i naglasio kako su trenutno na Sortnoj listi Republike Hrvatske upisane 644 sorte poljoprivrednog bilja. Od upisanih, u sjemenskoj proizvodnji se nalazi 91 sorta pšenice i 40 sorti ječma. Prvi put u zadnjih šest godina nešto je više stranih sorti.


Fotoprilog


Tagovi

HAPIH Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Dan otvorenih vrata Goran Jukić Certificirano sjeme Ivan Varnica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje