Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 29.02.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Skeniranje i analiza tla štede gnojivo - koje su još prednosti?

Nakon skeniranja i analize dobije se krvna slika tla, kako ju nazivaju u tvrtkama Novocommerce International i Agricon u kojima na temelju rezultata kreiraju mape s preporukama varijabilne gnojidbe

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.175
  • 164
  • 0

Cijene gnojiva otkako su porasle 2022., upravo u ovo doba godine, nisu se značajno spustile do danas. Stoga je važno primijeniti ih optimalno, ovisno o stanju tla, potrebama usjeva te očekivanom prinosu. 

Upravo je o tome bilo riječi na demo prezentaciji analize tla i snimke dronom u prihrani pšenice, a koju je organizirao Novocommerce International u suradnji sa svojim mađarskim partnerom Agricon, na polju PZ Milk-Agro, u Ivanovcu, u blizini Osijeka. 

Lijep, sunčan dan privukao je poljoprivrednike željne novih znanja i mogućnosti koje pruža precizna poljoprivreda. Neki od njih došli su potvrditi dobrobit metoda koje i sami koriste u uzgoju svojih ratarskih kultura. 

Krvna slika tla 

"Suradnju s Agriconom smo sklopili na temelju dobrih iskustava velikih tvrtki iz poljoprivrednog sektora. Njihove usluge pokušavamo približiti srednjim i manjim poljoprivrednicima", otkriva nam agrnom za pametnu i preciznu poljoprivredu u Novocommerce International, Pavao Matić opisavši proces rada tvrtke koja je ovlaštena za uzorkovanje i analizu tla na hrvatskom tržištu. 

Na polju veličine 24 ha zatvorena je zimska brazda što je bilo pogodno za uzorkovanje i kemijsku analizu tla. "Prvi korak je skeniranje zemljišta koje se radi pomoću vozila na kojem se nalazi elektromagnetski senzor koji mjeri elektro provodljivost tla dubine do 1,5 m te utvrđuje koliko je zbijeno tlo na pojedinim dijelovima. Na osnovu toga se klasificira prema različitoj teksturi - od pjeskovitog, preko ilovastog pa sve do glinastog“ pojašnjava on. 

Idući korak je uzimanje uzoraka tla pomoću automatske sonde koja je također na vozilu, a nakon toga slijedi kemijska analiza koja će dati rezultate o osnovnim elementima kao što su fosfor, kalij, magnezij, pH tla, hidrolitička kiselost te količini humusa. 

Razmjena iskustava među poljoprivrednicima 

"Od ove godine Agricon surađuje s virovitičkim laboratorijem Labosan, čija je analiza zakonski priznata. Poljoprivrednici su je do sada ponajviše koristili da bi zadovoljili zakon, a sada imaju priliku iskoristiti i dodatnu prednost ove analize da na temelju ciljanih preporuka poboljšaju sastav svoga tla", poručuje Matić. 

Proces skeniranja za polje kao ovo traje maksimalno sat vremena. Ubrzo nakon toga dobiju mapu sa zonama teksture terena nakon čega se svaka zona posebno uzorkuje. Ova faza također je vrlo brza jer uzorkovanje se radi u hodu dok se vozilo kreće. Svaka zona ima svojih 15-20 različitih geotagiranih mjesta uboda u obliku slova Z, što traje otprilike 10 minuta po zoni. Svaki pojedinačni uzorak se obilježava te odlazi u laboratorij. "Labosan u roku od dva tjedna ispostavi pismene rezultate analize, a onda ih pomoću Agriport platforme pretvoramo u digitalni oblik. Velika je to prednost jer poljoprivrednici mogu odraditi varijabilne gnojidbene preporuke svojim traktorima i pametnim rasipačima", naglašava Matić pojasnivši kako u okviru svojih usluga nude AGRO PREMIUM paket koji obuhvaća Agriconovu kompletnu analizu tla, uslugu Novocommerca - snimanje dronom čime pružaju podršku tijekom vegetacije kako bi utvrdili sjetveni monitoring, stres bilja, mape za prihranu, zakorovljenost i sl. Tu je i usluga implementacije mapa u traktore i rasipače, a u slučaju da ih ne posjeduju, demo traktor koji će to obaviti za njih. 

Agricon je na hrvatskom tržištu od 2016. godine, a Andre Siflis, direktor tvrtke kaže kako svake godine imaju sve više klijenata. "Krvna slika tla, tako volim nazvati rezultate koje dobijemo nakon skeniranja i analize. Nakon godina iskustva u Hrvatskoj mogu reći da na gotovo svim zemljištima tvrtki s kojima smo surađivali ima fosfora više nego je potrebno. Optimiziranjem ovog elementa možemo doći do velikih ušteda", poručuje istaknuvši važnost klasifikacije kod fosfora ili kalija te pH vrijednosti, što je usko povezano s tipom tla.

"Može se dogoditi da u jednoj njivi imamo tri tipa tla i svaki ima različite potrebe. Uz pomoć našeg alata AgriPort se unese plodored, očekivani prinos nakog čega program točno izračuna što je potrebno vratiti u tlu u hranjivom obliku", zaključio je. 

Andre Siflis iz Agricona i Pavao Matić iz Novocommerce International objasnili su koncept 

Ratari najviše ističu uštede 

Ratar Ivan Pavlović iz Ernestinova koji obrađuje 150 ha zemljišta na kojem sije pšenicu, ječam, soju, kukuruz i suncokret, koristi benefite precizne poljoprivrede, a kaže kako je uz pomoć analize tla uštedio na gnojivu.

"Trošim puno manje gnojiva nego inače, u odnosu na prošlu godinu skoro duplo. Na nekim dijelovima bacamo više, na nekima puno manje, a prije smo svugdje isto", kaže ovaj poljoprivrednik koji preporuča analizu s varijabilnim preporukama za gnojidbu. 

Ivan Pavlović iz Ernestivnova 

S tvrtkom Agricon u Poljoprivrednom centru Veliškovci rade od 2020. godine i imaju samo riječi hvale. "Vrlo smo zadovoljni kada je riječ o gnojidbi, prvenstveno zbog uštede jer gnojivo koristimo gdje treba, ne razbacujemo po cijeloj površini. Prosjek negdje bude 400, a negdje i 20 kg po hektaru", kaže nam Danijel Devčić ispred tvrtke koja obrađuje 420 ha vlastite površine.

"Ovo je budućnost poljoprivrede jer nije samo riječ o uštedi nego i poboljšanju strukture tla. Cjenovno je prihvatljivo, a jedino što morate imati je moderan traktor s GPS navigacijom te rasipač koji je povezan s njim."

Danijel Devčić ističe sve prednosti precizne poljoprivrede 

Vjerodostojnost snimanja dronom  

Kada je riječ o snimanju dronom u prihrani pšenice dušikom, u Novocommercu su se bazirali na drugoj prihrani. "Željeli smo dokazati da su naše multispektralne snimke vjerodostojne, da utvrđuju stvarno stanje na terenu. Pomoću drona i naših programa za obradu podataka odredili smo tri različite zone na polju pšenice od 45 ha i podijelili ih na osnovu vegetacijskog indeksa i zdravlja bilja", kaže Matić dodavši kako su utvrdili dijelove koji su zdraviji, bolji u odnosu na one koji su manjeg vegetacijskog indeksa. 

Odradili su analizu tla N-min metodom te dobili različitu količinu dušika za svaku zonu. "Rezultati naših multispektralnih snimki se poklapaju s kemijskom analizom tla na dušik. Na zoni gdje je biljka pokazala da treba najviše dušika, i analiza je pokazala na terenu da je tlo najmanje bogato dušikom", navodi on naglasivši kako ovakvu mapu mogu dobiti u roku sat vremena te vrlo jednostavno učitati u zaslon traktora ili terminala rasipača.

Analiza pomoću drona

"U dogovoru s poljoprivrednikom odlučujemo kako ćemo preraspodjeliti dušik, kako bi omogućili svim biljkama ujednačen rast, a onda i prinos na svakom dijelu terena", zaključio je Matić. 

A kako učitavanje varijabilnih mapa izgleda na licu mjesta, zainteresiranima je bilo prikazano na zaslonu John Deere traktora te Kuhnovog rasipača.


Fotoprilog


Tagovi

Novocommerc International Agricon Analiza tla Uzorkovanje tla Preporuke Varijabilna gnojidba Pavao Matić Labosan Fosfor u tlu AgriPort


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB