Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kruhin
  • 01.04.2024. 12:00
  • Zagrebačka, Dugo Selo

Složna obitelj Kruhin dokaz je da ima "kruha" od poljoprivrede

Jedini su proizvođači mlijeka u selu i vrlo ozbiljni ratari, a njihov OPG vodi nesuđena frizerka.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 4.456
  • 576
  • 2

U selu Prikraj, četrdesetak kilometara udaljenom od Zagreba, danas živi svega 200-tinjak stanovnika. Naime, mnogi su u zadnje vrijeme odselili u potrazi za boljim životom pa ondje gotovo da više nema poljoprivredne proizvodnje.

Tome, međutim, prkosi OPG Kruhin, jedan od dva obiteljska gospodarstva u tom selu. Jedini su proizvođači mlijeka, imaju 60-ak grla, krave na mužnji, podmladak i bikove. Obrađuju ukupno 65 hektara poljoprivrednih površina, a na gospodarstvu je četvero zaposlenih.

Vodi ga tridesetčetverogodišnja inženjerka poljoprivrede, Željkica Kruhin kojoj plan nije bio svoj "kruh“ zarađivati od poljoprivrede, iako je njome okružena cijeli svoj život. Roditelji su još 1998. godine krenuli u proizvodnju mlijeka s pet junica iz Njemačke.

"Ja sam htjela biti frizerka, ali mama i tata su rekli da to ne dolazi u obzir“, potužila nam se na početku razgovora. "Još stigneš“, dobacila joj je mama dok je donosila kavu. Odgovorila joj je: "Ne hvala, ovdje mi je baš lijepo“.

Slavonija joj nije bila suđena

Završila je srednju poljoprivrednu školu u Križevcima za mljekarskog tehničara, a onda i zootehniku.

"Ni tada nisam baš mislila da ostanem doma. Nakon faksa su mi ponudili posao u jednoj velikoj slavonskoj firmi, no uvjeti mi nisu odgovarali pa sam odlučila ipak ostati na obiteljskom gospodarstvu“, kazala je Željkica, ističući da nikada nije požalila zbog te odluke. 

Od tate je preuzela vođenje OPG-a 2015. godine i od tada ga uspješno vodi. U tome joj pomažu roditelji, dva brata i šogorica koja je trenutno na porodiljnom dopustu.

Kaže da ne bi mijenjala svoj posao nizašto. Nije ranoranilac, ne ustaje prije pola osam, a onda popije kavu pa pravac u štalu. Njena braća vode brigu o poljima, a ona je uglavnom angažirana oko krava i selekcije genotipizacije, jer sudjeluje u uzgojnom programu simentalskog goveda.

"Ljudi se iznenade kad im kažem što radim. Kažu kak' možeš to raditi, krave smrde, a ja im odgovaram – novci koje zaradimo ne smrde“, priča nam ova mlada poljoprivrednica, ističući važnost primjene novih tehnologija u proizvodnji.

Sudjeluju u uzgojnom programu simentalskog goveda

U poslovanju joj pomažu digitalni alati, koji joj štede vrijeme i novac. Jedno od takvih pomagala je myKWS aplikacija, koju ima na svom mobitelu.

U njoj je ucrtala parcele koje obrađuje, označila svaku domaćim imenom, kao u ARKOD-u, te popisala sve kulture. Satelitski podaci koji preko aplikacije šalju sliku u realnom vremenu, upozoravaju je na moguće štetnike i bolesti, pa može pravovremeno reagirati.

"Točno vidite gdje niste dovoljno gnojiva stavili“, kaže Željkica pohvaljujući preglednost aplikacije i jednostavno korištenje. Riječ je o alatu unutar aplikacije koji se zove Potencijal polja, objasnili su stručnjaci iz tvrtke KWS Sjeme.

Snimke satelita Sentinel 2 na tjednoj bazi produciraju mapu polja, a svaku zonu označavaju različitim bojama. Tamo gdje je polje u najgorem stanju, odnosno gdje aplikacija utvrdi najveću prisutnost stresa na polju – ta je zona u crvenom, dok plava boja sugerira optimalno stanje usjeva.

Isprobali smo besplatnu myKWS aplikaciju - evo dojmova

Ova aplikacija služi joj da dobije virtualnu sliku onog što se događa na polju. Kada primijeti drugačiju boju od plave, onda fizički ode na polje provjeriti o čemu se radi. Svoje opažanje unosi u Dnevnik polja kojeg dijeli sa stručnim savjetnikom te dogovaraju daljnje korake.

"Super je aplikacija i lijepo se snađeš u njoj. Navečer legnem u krevet i pogledam na mobitelu imam li neki problem za riješiti, pa onda ciljano idem na određeno mjesto i ne obilazim cijelo polje“, ističe ova poljoprivrednica.

Željkica Kruhin koristi myKWS alikaciju koja joj pomaže kod proizvodnje 

Osim alata koje Željkica redovno koristi, KWS ima i Kalkulator za sjetvu. To je pomoć svim ratarima u planiranju proljetne sjetve kukuruza i suncokreta koja nam se bliži.

U kalkulator se unose podaci o gustoći, klijavosti i međuredni razmak, pa se dobije izračun koliko je sjemena potrebno za određenu površinu.

Postoji i alat koji bilježi trenutnu temperaturu tla, povezanu s poštanskim brojem u kojem se poljoprivrednik nalazi. "To je vrlo važno jer znamo da ne smijemo sijati kukuruz ako nije minimalno 8 do 10 stupnjeva Celzijusa temperatura tla“, upozoravaju iz KWS-a.

Besplatnu myKWS aplikaciju preuzeti možete ovdje.

Velika kilaža čistog proteina

Željkica je play-maker po karakteru, uvijek je spremna isprobati nove stvari i svugdje vidi mogućnost zarade. Svjesna je da se danas ne može živjeti samo od mljekarstva, iako ima dobar odnos s otkupljivačem pa uvijek uspije dobiti prihvatljivu otkupnu cijenu, makar "na mišiće“.

Od ratarskih kultura imaju ječam, pšenicu, tritikal, zob, soju i kukuruz za silažu i zrno. Na OPG-u imaju svoje sušare i silose te potrebnu mehanizaciju za sjetvu i žetvu. Svu opremu su financirali vlastitim sredstvima bez pomoći europskih fondova.

"Hranim sama 53 grla svaki dan, ne treba mi još administracije od ovog što moram“, kaže naša sugovornica koja vlastitim sredstvima širi proizvodnju. Nedostaje im poljoprivrednog zemljišta, vlastitog imaju 42 hektara, drugo u zakupu i snalaze se kako mogu. 

"Uvijek sam za nešto novo pa dečki ponekad lude zbog toga jer oni bi radili samo ratarstvo“, kaže ova mlada poduzetnica uvjeravajući braću da moraju kombinirati proizvodnju jer tržište nije stabilno.

U proizvodnji kukuruza na gospodarstvu Kruhini siju sjeme tvrtke KWS. Lani su na proizvodnim poljima s hibridom KWS LUKAS ostvarili u prosjeku 79 tona prinosa svježe silažne mase.

"Imamo najveće prinose na najmanje zemlje i uspijemo još prodati i podmiriti troškove“, pohvalila se Željkica koja već osam godina radi s ovom sjemenarskom kućom.

Na licu mjesta provjeravaju stanje ječma

Kaže da je za silažu cijele stabljike trenutno najbolji hibrid KWS Lukas, FAO grupe 600. Njegova je prednost veliki prinos čistog proteina po hektaru, nakon silaže. To su Kruhini prepoznali i u hranidbi krava, koje radije jedu tu silažu, jer im je "slađa“, prenose iz tvrtke KWS.

Željkica nas je odvela i na veliku tablu od 34 hektara gdje je trenutno posijan i njihov ječam.

U obilasku sa savjetnicom uglavnom prokomentira aktualno stanje usjeva kao i buduće korake. Biti u stalnom kontaktu s proizvođačem je vrlo bitno, ističu iz KWS-a. 


Fotoprilog


Tagovi

Željkica Kruhin OPG Kruhin KWS MyKWS Lukas Aplikacija


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja