Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tužba institucijama
  • 08.01.2016. 17:20

Srpski proizvođači krumpira tuže savjetodavce

Devet poljoprivrednih proizvođača iz Srbije podnijelo je tužbu protiv Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i zahtijevaju odštetu.

Foto: Xilius/bigstock.com
  • 603
  • 70
  • 0

Devet poljoprivrednih proizvođača iz tri sela u Srbiji podnijeli su tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede zbog uništenog prošlogodišnjeg roda krumpira i zahtijevaju odštetu od 2,7 milijuna kuna.

Poljoprivrednici tvrde da ih Savjetodavna služba ministarstva nije obavijestila o najezdi moljca koji im je uništio sav urod na preko 200 hektara, prenio je čačanski portal Morava info.

Jedan od proizvođača krumpira iz sela Baluge govori je da je očekivao prinos od 40 tona krumpira po hektaru, da je u proizvodnju uložio 4.000 eura, a kada je došlo vrijeme da izvadi zasađeni krumpir - gomolji su bili oni truli, puni larvi, očito zaraženi moljcem.

Proizvođači krumpira navode da im je cijeli prošlogodišnji urod krumpira uništen i da nemaju načina započeti novu proizvodnju.
Njihov pravni zastupnik istaknuo je da Zakon o zaštiti bilja precizira da službe Ministarstva poljoprivrede moraju obavljati stalni nadzor nad biljkama, u što se ubrajaju i prognoze pojave štetnih organizama, kao i razvoj i kretanje njihove populacije, što je u ovom slučaju u potpunosti izostalo.

Foto: Xilius/bigstock.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Tužba Savjetodavna služba Krumpir

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB