Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaoravanje stajnjaka
  • 05.09.2024. 07:30

Stajnjak na vrućini brzo gubi hranjive tvari - kako ga što bolje inkorporirati u tlo?

Osim što na visokoj temperaturi dolazi do gubitka dušika koji je jedan od ključnih hranjivih tvari za biljke, ako se stajnjak ne zaore, dolazi i do gubitka organskog materijala

Foto: Shutterstock/YuRi Photolife
  • 256
  • 87
  • 0

Razbacivanje stajnjaka na polju inače se obavlja od druge polovice kolovoza. Odmah nakon izvoženja na njivu, treba ga inkorporirati u tlo, u roku od dva dana. 

Bolje drek u prašinu, nego... 

Najbolje je to učiniti u prva 24 sata, kako ne bi došlo do volatizacije, isparavanja dušika, odnosno amonijaka. "Bolje i drek u prašinu nego ga ostaviti na površini da ga sunce i vjetar osiromaše", kratko nam je rekao prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. 

Stajnjak se u tlo najbolje unosi plitkim oranjem za kojeg Stipešević kaže kako je prije bilo popularnije kao mjera borbe protiv korova. 

"Suša je, tako da korova baš i nema. Gdje ga ima, to su divlji sirak i kužnjak, Datura stramonium, otporne korovčine koje će srediti prvi mraz. Samo zbog njih ne bih orao. Drugo je unošenje stajanjaka u tlo", komentira on. 

Višestruki gubici ako se ne zaore

Dakle, osim što na visokoj temperaturi dolazi do gubitka dušika koji je jedan od ključnih hranjivih tvari za biljke, ako se stajnjak ne zaore, dolazi i do gubitka organskog materijala koji oksidira te se smanjuje njegova sposobnost poboljšanja strukture tla.

Pored toga, nestaje i značajna količina vlage, što ga čini suhim i teškim za unošenjem u tlo. Kada se osuši, teže se miješa sa zemljom i sporije razgrađuje.

Treba imati na umu da i ako dođe do jače kiše, a nakon dugotrajne suše poput ove, stajnjak se može isprati s površine i kontaminirati obližnje vodotoke te uzrokovati ekološke probleme.

U slučaju da inkorporacija nije odmah moguća, bilo bi korisno pokriti stajnjak kako bi se smanjio gubitak vlage i hranjivih tvari.

Kako postići najbolje rezultate kod suhog tla?

Ako je tlo suho, postoji nekoliko metoda i preporuka koje mogu pomoći u postizanju najboljih rezultata. 

Kako je već profesor Stipešević rekao, preporuča se plitko oranje, kako bi stajnjak lakše prodro u tlo. U slučaju da je zemlja presuha, jedan prolaz možda neće biti dovoljan. 

Ako je riječ o manjim površinama i imate pristup vodi, lagano navodnjavanje tla prije inkorporacije može pomoći omekšavanju zemlje, što olakšava oranje i frezanje te bolje prodiranje stajnjaka u tlo.

U slučaju da u skorije vrijeme neće padati kiša, razmislite o malčiranju tla kako biste zadržali vlagu i smanjili isparavanje stajnjaka.

Pratite vremenske prognoze i, ako je moguće, planirajte zaoravanje prije očekivanih padalina, što će pomoći u postizanju boljih rezultata. Ako je riječ o manjoj količini kiše, ovu aktivnost možete provesti i nakon nje, kada tlo bude nešto vlažnije. 

Dakle, u suhoj zemlji, najbolji način inkorporacije stajnjaka je kombinacija pripreme tla, pravilnog oranja ili frezanja te moguće upotrebe navodnjavanja i malčiranja kako bi se poboljšala struktura tla i učinkovitost ovog gnojiva. 


Tagovi

Suša Stajnjak Plitko oranje Ispiranje stajnjaka Vremenska prognoza Inkorporacija stajnjaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.