Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 20.08.2023. 10:30

Štetnik koji smanjuje sadržaj šećera u repi - kako ga suzbiti?

Repin moljac se ubraja u ekonomski značajnog štetnika industrijske i sjemenske šećerne repe.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 1.949
  • 112
  • 0

Gusjenice repinog moljca (Scrobipalpa ocellatella) najradije se hrane najmlađim lišćem u rozeti biljaka. Pri većoj brojnosti oštećuju i glave korijena, praveći hodnike u njima. Najveće štete nastaju u drugoj polovici ljeta i početkom jeseni - rujan. To je štetnik šećerne repe koji se u većem broju javlja posebno tijekom sušnih i toplih godina. Na biljkama se sreće tijekom čitave vegetacije. Stoga suzbijanje treba biti na vrijeme.

Velike štete

Štete, inače, čine gusjenice koje se ubušuju u tkivo lisnih drški i najmlađe listove, prljaju izmetom i rozeta repe se pretvara u crnu, suhu masu. Zbog toga ne dolazi do formiranja novog lišća, što utječe na smanjenje prinosa korijena i sadržaja šećera u njemu.

Prezimljavaju u ostacima korijena repe i drugih biljnih ostataka. Štetnik ima četiri do pet generacija godišnje. Gusjenice prve generacije ne nanose velike štete (mine na listovima), dok one kasnijih generacija mogu nanijeti značajne.

Potrebno je pristupiti suzbijanju kada je tijekom ljeta napadnuto 70 posto biljaka, a broj gusjenica iznosi 4 - 5 po jednoj biljci. Pregled se radi na 100 do 200 biljaka (na 10 mjesta po 10 do 20) idući dijagonalno po polju.

Trik je u vodi?

Registriranih insekticida za suzbijanje repinog moljca nema, ali za ovu namjenu koristi se lambda-cihalotrin. Zbog skrivenog načina života gusjenica, bolja efikasnost kemijskog suzbijanja, postiže se korištenjem veće količine vode (najmanje 400 l/ha).

Ubraja se u ekonomski značajnog štetnika industrijske i sjemenske šećerne repe. 

Prskanje se može izvesti i u slučaju iznenadne najezde. Ukoliko se šećerna repa uzgaja više uzastopnih godina na istoj parceli repin moljac će sve jače napadati iz godine u godinu.

Poželjno je izbjegavati period neposredno pred cvjetanje usjeva i razdoblje u kome usjev cvjeta, kako se ne bi nanijela šteta peludi. Prije upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbjegavanja neželjenih posljedica koje mogu nastati njegovom upotrebom, savjetovati se sa stručnjacima. 


Tagovi

Repin moljac Štete na šećernoj repi Ciklus razvoja štetočine Signalizacija i suzbijanje štetočine Scrobipalpa ocellatella


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB