Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 28.12.2023. 18:00

Što nas očekuje na tržištu žitarica i uljarica u 2024. godini?

Proizvodnja kukuruza će porasti, a pšenice smanjiti. Hoće li se nastaviti pad izvoza i cijena na svjetskom tržištu?

Foto: Depositphotos/Andrew_shots
  • 8.101
  • 434
  • 1

Proizvodnja žitarica na svjetskoj razini bi u 2024. mogla dostići 3.464,1 milijun tona, što je povećanje od dva posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u istraživanju koju je objavila argentinska burza Rosario temeljeći ju na izvješću Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država USDA. On pokazuje da je rast rezultat povećanja proizvodnje ključnih žitarica kao što su kukuruz, sirak i riža.

Veća proizvodnja uljarica

Proizvodnja kukuruza će porasti za šest posto u odnosu na prethodnu godinu i dostići 1.222,1 milijun tona, a najviše u SAD-u i Argentini. Nakon velike suše očekuje se da će Argentina povećati proizvodnju za 55 posto, dok bi SAD mogle postići rekordnu berbu. Brazil pokazuje pad proizvodnje ove žitarice.

Kretanje proizvodnje žitarica i uljarica 

Globalna proizvodnja pšenice bi se mogla smanjiti za jedan posto. U Australiji i Kanadi klimatski utjecaji su doveli do pada, a rast se očekuje u SAD-u i Argentini. Soja i suncokret će potaknuti rast proizvodnje uljarica od četiri posto na ukupno 661 milijun tona. U Argentini očekuju značajno povećanje proizvodnje soje poslije povijesne suše. Na globalnoj razini prognozira se blagi pad proizvodnje uljane repice i pamuka.

Pred nama je dinamična 2024. 

Kada je u pitanju svjetsko tržište žitaricama, očekuje se blaži pad na 696,4 milijuna tona, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje od 1,2 milijuna tona.

Izvoz soje, kukuruza i pšenice 

Izvoz kukuruza i sirka će se povećati, posebno u Argentini i Sjedinjenim Državama, uz pad u Brazilu i Ukrajini. Izvoz pšenice bi mogao pasti za šest posto, najviše zbog primjetnog pada u Australiji, što će biti djelomično nadoknađeno povećanjem u Argentini i Rusiji.

Izvoz uljarica bi se smanjio za tri posto. Najviše će se odnositi na uljanu repicu i suncokret, a nešto blaže će biti izraženo kod soje. SAD bi mogle doživjeti smanjenje izvoza, a Brazil će zadržati vodeću poziciju.

Nastavit će se globalni pad cijena

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO ukazuje da, iako su u 2023. cijene glavnih poljoprivrednih proizvoda ostale visoke, za 2024. se očekuje opadajući trend. Žitarice, poput pšenice i kukuruza, koje su dostigle maksimalne cijene 2022. godine, vjerojatno će nastaviti svoj pad.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cijene uljarica bi nastavile smanjenje pod utjecajem rekordne žetve u Brazilu, usprkos velikoj potražnji Kine za sojom. Iduća, 2024. bi mogla biti godina prilagođavanja na svjetskom tržištu žitarica. Globalna proizvodnja žitarica i uljarica pokazuje snažan rast, a promjene u trgovini i fluktuacije cijena odražavaju dinamiku tržišta koja se stalno razvija.

Projekcija cijena za pšenicu, kukuruz i soju 

Tagovi

Tržište žitarica Istraživanje Cijene žitarica Prognoza tržišta žitarica Žitarice 2024. Uljarice 2024.


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.