Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva zobi
  • 28.01.2024. 07:30

Što treba napraviti prije sjetve zobi?

Može se sijati gdje zahtjevnije žitarice daju slabe prinose, ali i zob ima svoje potrebe u pogledu kvalitete tla i opskrbljenosti vodom

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 6.973
  • 390
  • 0

Kako bi osigurali dobar prinos zobi, neophodno je da prije sjetve dobro pripremimo parcelu. Tlo treba biti plodno kako bi se zadovoljili brojni zahtjevi ove kulture.

Ono treba biti mrvičaste strukture, odgovarajuće prozračnosti i drenaže, ali da ima dobar kapacitet za vodu jer je ova kultura njen veliki potrošač.

Traži rahlu i rastresitu strukturu

Najbolje ju je uzgajati na parcelama gdje se zemlja redovno obogaćuje stajnjakom ili drugim organskim gnojivima i gdje je u plodored uključena djetelinsko-travna smjesa. Prinos, naravno, ovisi o kvaliteti tla i količini oborina.

Crvena djetelina: Koje su prednosti i na kakvim tlima je sijati?

Odgovara joj pH reakcija od 5,5 do 6,5, a tolerantna je na nešto veću kiselost do 4,5. Po potrebi se obavlja kalcizacija. Pokraj tolerancije na kiselost, veliku ulogu igra dostupnost hranjivih elemenata. Za dobar razvoj korijena priprema je ključna, jer traži rahlu i rastresitu strukturu. Obrada treba osigurati održavanje rezervi vode, jer je veliki potrošač.

Kada je u pitanju tip zemljišta, najmanje uspjeha u proizvodnji ćete imati na lakim i pjeskovitim, s malom količinom oborina. Prinos i kvaliteta zrna se tada smanjuju. Bolje joj odgovaraju teža tla s dobro raspoređenim padalinama.

Rana sjetva

Pogoduje joj jesenska obrada ili što ranija proljetna, jer ima nisku potrebu za toplinom. Klija na 2 do 3ºC, a intenzivno raste na temperaturi od 12ºC. Niže temperature pogoduju boljem ukorjenjivanju. Dubina oranja se kreće od 20 do skoro 30 cm. Dubinu od 20 cm obavljamo na zemljištu koje nije zakorovljeno i nema višegodišnjih korova. Tamo gdje je zakorovljenost velika i puno je višegodišnjeg korova, dubina se kreće od 25 do 28 cm.

U predsjetvenoj pripremi se dodaje startna količina amonijevog nitrata, ali to ovisi o kemijskoj analizi tla i koliko svaki proizvođač poznaje svoju parcelu (što je ranije uzgajano, koliki je bio iznos hranjiva i sl.). Uobičajeno se na hektar dodaje 60 kg dušika, 50 do 60 kg fosfora i kalija između 60 i 100 kg.


Povezana biljna vrsta

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Zob Sjetva zobi Obrada zemljišta Predsjetvena obrada Proljetna sjetva Dubina oranja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.