Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.03.2024. 18:00

Što uzrokuje rast cijena žitarica na burzama?

Procjene ovogodišnje žetve u Europi nisu najbolje. Jedna je vrsta žitarica najviše ugrožena. Koji su još razlozi?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 4.536
  • 220
  • 0

Cijene pšenice oporavljaju se posljednjih dana, a pozadina takvom trendu su pogoršani izgledi za europsku žetvu. Gotovo svi glavni EU izvoznici žitarica pogođeni su značajnim padom uzgoja i gubicima prinosa ozimina. Najviše je ugrožena pšenica, pokazuju prve procjene, prenosi Agrarheute

Europska komisija je u petak predložila nove mjere potpore za poljoprivrednike, kao što je uvođenje dobrovoljnog umjesto obveznog ugara nakon 2024., za što je već objavljeno odstupanje te moguće ograničenje na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije.

Europska unija će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije?

Lošija francuska pšenica

U Francuskoj stalne padaline i dalje negativno utječu na uzgoj žitarica. Agencija za poljoprivredu FranceAgriMer procjenjuje da je udio pšenice koja će biti u "dobrom do izvrsnom" stanju 66%, u usporedbi sa 68% prethodnog tjedna i 95% prije godinu dana. Isto vrijedi i za ozimi ječam: 68% je u "dobrom do odličnom" stanju, u usporedbi sa 69% prošlog tjedna i 92% prije godinu dana, izvještavaju analitičari Agritela.

Što se tiče sjetve jarog ječma, u Francuskoj je do sada posijano 39%, što je značajno manje u usporedbi s petogodišnjim prosjekom od 83%.

Prošlog je tjedna udruženje zadruga DRV prognoziralo pad žetve pšenice 2024. u Njemačkoj za 6,5% na 20,14 milijuna tona. "Očekujemo površinu za uzgoj žitarica od 5,9 milijuna hektara. To je novi minimum", rekao je Guido Seedler, stručnjak za tržište žitarica pri DRV-u.

Raste cijena uljane repice 

Na europskom terminskom tržištu danas (utorak) pšenicom za svibanj se trguje po cijeni od 196,50 eura po toni, što je 3 eura više nego u petak. Nova žetva kotira s oko 207 €/t. 

Cijena kukuruza za lipanj 2024. je 183 eura/t, 1,25 eura više nego u petak. Jesenska berba na terminskom tržištu kotira na 189 eura po toni. 

Kada je riječ o uljanoj repici, njezina je cijena početkom tjedna počela dodatno rasti. Razlog je nedavni nagli rast cijena palminog ulja na najvišu razinu u više od godinu dana. Kotacije za kanadsku su i dalje stabilne s obzirom na pad zasijanih površina. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Europi su one za svibanj porasle na 443 eura po toni. Nova, kolovoška žetva se trguje po 444 €/t.


Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Slabija žetva Cijena uljane repice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda