Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 23.12.2023. 10:30

Sudjelujte u javnom savjetovanju o Zakonu o drvenastim kulturama kratkih ophodnji

Predviđeni rok za dostavu komentara na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću je do 18. siječnja 2024.

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 970
  • 54
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede poziva zainteresiranu javnost da se odazove savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji.

Cilj je ovog savjetovanja omogućiti zainteresiranoj javnosti da dostavi svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji izvršene su korekcije koje će poboljšati primjenu Zakona, doprinijeti većoj proizvodnji obnovljivih izvora energije i stavljanje u funkciju poljoprivrednih površina koje nisu pogodne za poljoprivrednu proizvodnju, uz istovremeno poznat podatak o broju upisanih proizvođača drvenastih kultura kratkih ophodnji te o poljoprivrednim površinama na kojima su takvi nasadi osnovani.

Ovime bi se postigla učinkovita provedba Zakona u cilju zaštitite poljoprivrednog zemljište od eksploatacije u nepoljoprivredne svrhe, a istodobno korištenje poljoprivrednog zemljišta lošijeg boniteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije te u cilju efikasnijeg praćenje i kontrole uzgoja kultura kratkih ophodnji.

Dopuštene vrste koje ne predstavljaju opasnost

Iz Ministarstva ističu kako za upis u Upisnik proizvođači kultura moraju raspolagati odgovarajućim poljoprivrednim ili šumskim zemljištem za osnivanje i uzgoj kultura, sadnim materijalom vrsta iz članka 3. ovoga Zakona proizvedenim na registriranome mjestu proizvodnje u Europskoj uniji.

Proizvođači kultura koji su podigli nasade drvenastim kulturama kratkih ophodnji na poljoprivrednom zemljištu vrednovanom kao ostalo obradivo poljoprivredno zemljište (P3) do stupanja na snagu ovoga Zakona, a udovoljavaju svim ostalim uvjetima za upis u Upisnik, mogu zadržati postojeći nasad do isteka roka od 20 godina od podizanja nasada.

Za osnivanje i uzgoj kultura mogu se koristiti zavičajne i strane biljne vrste, uključujući i njihove križance. Dopušteno je koristiti samo one strane biljne vrste, uključujući i njihove križance, za koje je u svrhu uzgoja kulture, sukladno propisu kojim se uređuje područje zaštite prirode, utvrđeno da njezino uvođenje u prirodu na području Republike Hrvatske i u ekosustave u kojima prirodno ne obitava ne predstavlja opasnost za bioraznolikost, ljudsko zdravlje ili obavljanje gospodarske djelatnosti.

Više o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji pogledajte ovdje.

Predviđeni rok za dostavu komentara na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji je do 18. siječnja 2024.


Tagovi

Javno savjetovanje Drvenaste kulture kratkih ophodnji Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivredno zemljište Sadni materijal


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"