Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 11.09.2023. 18:00

Svjetska proizvodnja žitarica dostiže rekord iz 2021. godine?

Povećana je prognoza za svjetsku proizvodnju kukuruza, za 3,6 milijuna tona i očekuje se da će dostići rekordnih 1.215 mil. t, stoji u priopćenju FAO

Foto: Depositphotos/oleksii.chumachenko
  • 2.434
  • 187
  • 0

Ovogodišnja žetva žitarica bi prema prognozi Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO mogla dostići rekordnu količinu iz 2021. Usprkos što ovaj mjesec predviđaju pad proizvodnje za 4 milijuna tona, iznosit će 2.815 mil. t.

Manje pšenice, ječma i zobi, a više kukuruza

Očekuje se da će žetva pšenice biti 781,1 mil. t, što je pad od 2,6 posto na godišnjoj razini, ali bi i dalje bila druga najveća ostvarena proizvodnja.

Zbog kontinuirane suše revizije naniže se odnose na proizvodnju u Kanadi i Europskoj uniji, dok je u Kini višak padalina bio limitirajući faktor. Prognoza za SAD je povećana, kao i površine jare pšenice u Indiji i Ukrajini.

Za 1,3 mi. t smanjena je prognoza za globalnu proizvodnju krupnozrnih žitarica u odnosu na srpanjsko predviđanje i sada iznosi 1.511 mil. t, a najveći dio novih rezova potječe od usjeva ječma i zobi. Za ječam je smanjena na 143,8 mil. t. Na proizvodnju zobi je utjecalo smanjenje zasijanih površina u Kanadi, EU i SAD, što će rezultirati smanjenjem globalnog prinosa na najniži nivo od 11 godina koji se procjenjuje, odnosno na 23,1 mil. t.

Povećana je svjetska proizvodnja kukuruza za 3,6 mil. t i očekuje se da će dostići rekordnih 1.215 mil. t. To je povezano s povećanjem prinosa u Brazilu i Ukrajini.

Povećana upotreba i nepromijenjene zalihe

Svjetsko korištenje žitarica u 2023/24. predviđa se na 2.807 mil. t, što je 1,5 milijuna tona više od srpnja i 22,1 mil. t iznad nivoa iz 2022/23.

Prognoza za ukupnu iskorištenost krupnozrnih u 2023/24. je vezana na 1.501 mil. t, što je za 1,6 mil. t manje u odnosu na srpanjsku. Rezultat je to manjeg korištenja ječma za stočnu hranu u Kanadi i Europskoj uniji.

Zalihe su potvrđene na 878 mil. t, što je skoro nepromijenjeno u odnosu na srpanj i pokazuje povećanje od 2,2 posto. Omjer zaliha i upotrebe bi u 2023/24. godini bio bi 30,5 posto, gotovo nepromijenjen u odnosu na nivo iz 2022/23. kada je bio 30,6 posto. Predviđa se blagi porast zaliha pšenice za 0,3 posto iznad početnih nivoa na 315 mil. t. Najviše zahvaljujući rastu u Ruskoj Federaciji, Turskoj, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Rekordan izvoz ruskih žitarica - tko najviše kupuje njihovu pšenicu?

Prognoza za ukupne svjetske zalihe krupnozrnih žitarica iznosi 365 mil. t, što je 4,3 posto više u odnosu na početni nivo.

Smanjena trgovina

FAO-ovo predviđanje za svjetsku trgovinu žitaricama smanjeno je za 6,5 mil. t od srpnja na 466 mil. t. Smanjeno je i za trgovinu pšenicom u odnosu na srpanjski izvještaj na 193 mil. t, zbog pada izvoza iz Australije i Ukrajine i manje potražnje iz Kine, EU i Turske.

Kada su u pitanju krupnozrne, predviđa se 220 mil. t, što je za 1,6 mil. t manje od srpnja. Najveći pad trgovanja imao je kukuruz.


Tagovi

FAO Proizvodnja žitarica Potrošnja žitarica Trgovanje žitaricama Proizvodnja kukuruza Zaliha žitarica Proizvodnja pšenice Prognoza proizvodnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.