Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od glodavaca
  • 25.02.2024. 07:30

T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?

Voluharice su se u polju pšenice pojavile jesenas, no zahvaljujući pticama, njihov se broj smanjio do te mjere da više ne uzrokuju značajne štete mađarskom poljoprivredniku

Foto: Facebook/ Imre Fatér
  • 8.906
  • 630
  • 0

Poljoprivrednik Imre Fatér svoja je polja koja se nalaze u Velikoj mađarskoj nizini od glodavaca obranio uz pomoć grabljivica. Ovaj zaljubljenik u ptice objavio je na svom Facebook profilu kako je njegova biološka zaštita u ozimoj pšenici uspjela. 

Do 4 motke po hektaru

"Metodu preporučujem svim poljoprivrednicima, ne samo u ozimoj pšenici. Dnevne i noćne ptice grabljivice koncentrirane su na mjestima gdje ima puno glodavaca. Postavljanjem 3 do 4 T-motke po hektaru ćete ih privući u polje", poručio je on otkrivši da je na svojih 8 hektara jesenas postavio 30 takvih motki. 

Kaže kako je na njima vidljivo blato što znači da su ondje stajale grabljivice. Njihovu pristunost pokazuje i izmet te gvalice nerazgrađenih dijelova plijena koje izbacuju sove. 

Protiv glodavaca u polju samo pješadijom? Koje su još mjere kontrole?

Kaže da je u blizini i lisičja jazbina što je također doprinjelo smanjenju populacije voluharica. 

Prvo pogled u nebo

One su se u velikom broju pojavile jesenas, no zahvaljujući pticama, njihov se broj smanjio do te mjere da više ne uzrokuju značajne štete. Od grabljivica su najivše prisutne sove ušare, škanjci, vjetruše i sivi ćukovi, piše Agroinform

Ovaj ratar koji je 30 godina radio u Mađarskom društvu za ornitologiju i zaštitu prirode, preporučuje svojim kolegama poljoprivrednicima da prvo promotre polje i nebo iznad njega te otkriju iznad kojih površina ptice grabljivice najviše lete. On preporuča 3 do 4 motke po hektaru, ali tako da ih se rasporedi na odgovarajući način. 


Tagovi

T motka Privlačenje ptica Ptice grabljivice Glodavci na polju Voluharice Zaštita od glodavaca Biološka metoda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.