Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest žitarica
  • 22.10.2023. 18:00

Testira se sustav za zaštitu ozimih žitarica od žute patuljavosti ječma

Glavni krivac pojave ove bolesti su lisne uši koje prenose virus. Pojava jedne zaražene jedinke nije problem, ali nova generacija može proširiti infekciju na cijeloj parceli

Foto: Depositphoto/hanohiki
  • 1.334
  • 83
  • 0

U Europi se testira sustav predviđanja pojave lisnih ušiju za zaštitu ozimih žitarica kako bi se spriječilo širenje virusa žute patuljavosti ječma, izvještava Boerderij.

Uši glavni krivac za pojavu bolesti

U jesen je potrebno češće suzbijanje lisnih ušiju u usjevima ozimih žitarica. Kako bi se broj tretiranja smanjio, ove sezone nizozemska istraživačka i konzultantska tvrtka Delphy testira sustav pomoću kojeg bi se spriječila pojava bolesti žućenja ozimog žita (BOS). Sustav je razvijen u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je u praksi već nekoliko godina.

U Nizozemskoj su stručnjaci udružili snage s pet uzgajivača ozimih žitarica. Na deset parcela istražuju kako ovaj model funkcionira u njihovoj regiji i hoće li ga trebati prilagoditi.

Glavni krivac pojave ove bolesti su lisne uši koje prenose virus. Pojava jedne zaražene jedinke nije problem, ali nova generacija može proširiti infekciju na cijeloj parceli. To će uzrokovati značajan gubitak prinosa.

Zaobiđite suviše ranu sjetvu

Klasičan način sprječavanja pojave virusne bolesti je da se žitarice ne siju prerano, jer topli jesenski dani odgovaraju brzom nicanju biljaka i dugom letu lisnih ušiju. Prema Harm Brinksu iz Delphyja, one su pronađene u studenom prošle godine, što je uzrokovalo širenje virusa kasno u sezoni. Kao rezultat toga, došlo je do smanjenja prinosa na mnogim parcelama.

Sjetva ozime pšenice: Tko žuri, vrat slomi

Tu nastupa navedeni sustav koji upozorava ratara ako je na parceli prisutna nova generacija lisnih ušiju. Funkcionira na osnovu datuma nicanja usjeva i sume temperature nakon nicanja. Ciklus počinje ponovo poslije tretiranja.


Tagovi

Lisne uši Žuta patuljavost ječma Žućenje žitarica Virus na žitaricama Bolest žitarica Rana sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo